Niste „debeli“ nego se pogrešno merite: Evo kako se pravilno koristi vaga, jednu grešku svi prave

Kad god odlučimo da skinemo „višak“ prvo se konsultujemo sa vagom

Potrebno je samo nekoliko sekundi, da vam jedan predmet u kupatilu odredi kakav će vam biti ostatak dana – to jest da li ćete se radovati ili tugovati zbog kilaže.

Međutim, broj koji vam „šapne“ ova sprava nije nužno tačan, jer postoji ispravan i pogrešan način da se vagate!

Prvo i najvažnije je doslednost.

– Učinite to delom svog jutarnjeg rituala – rekla je za „Consumer Reports“ dr Holi Vajat, pomoćnica direktora Zdravstvenog i velnes centra Univerziteta Kolorado Anšuc.

Kada održavate doslednost, znaćete kakvo vam je pravo zdravstveno stanje i koje namirnice utiču na oscilacije, objasnila je doktorka.

Ima i dosta nauke da je podrži. U studiji „Journal of Obesity“ iz 2015. godine, istraživači sa Univerziteta Kornel koji su pratili 162 žene i muškarca sa prekomernom težinom tokom dve godine otkrili su da su oni koji su se merili svaki dan i pratili svoje rezultate bili uspešniji u gubitku težine i održavanju iste.

Najvažnije je postavljanje vage!

Neophodno je da vagu postavite na tvrdu, ravnu površinu. Tepisi i prostirke za kupatilo su ogromno „NE“. Klimava ili nagnuta vaga može dovesti do netačnog očitavanja. A tu je i tajming. Stručnjaci se slažu da je najbolje vreme za stajanje na vagu jutro pre nego što jedete i nakon što odete u kupatilo.

Takođe bi trebalo da planirate da se tuširate nakon što se izmerite.

– Vaša koža je najveći organ u telu i lako upija tečnost – rekao je za „Good Housekeeping „dr Kit Kantor, vodeći nutricionista i izvršni direktor programa za ublažavanje nutritivne zavisnosti u ishrani i piću (NAMED).

Takođe, posle plivanja ili tuširanja, vaše telo može da apsorbuje jednu do tri šolje vode, povećavajući vašu pravu težinu za nekoliko kilograma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.