U trendu

Nisu prazne bapske priče: Ove naizgled besmislene teorije dobile su naučnu potvrdu

Koliko ste puta čuli neku teoriju na koju ste samo odmahnuli rukom i rekli – ma, pusti me tih bapskih priča. E, pa neke od njih su dobile i naučnu potvrdu iako su se i sami istraživači upustili u testiranje da bi ih opovrgli. Ovo je možda pet najpoznatijih.

Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van

Jedno istraživanje iz 2013. godine koje su sproveli britanski naučnici, istražujući uticaj statina ili jabuka na mortalitet kardiovaskularnih pacijenata starijih od 50 godina, pokazalo je da, kada bi svi stanovnici Velike Britanije ove starosti dnevno pojeli po jednu jabuku – čak 8.500 srčanih i moždanih udara godišnje bi bilo sprečeno ili makar odloženo.

Pileća supa leči prehladu

I sami doktori kažu da je za prehladu najbolje da popijemo čaj i skuvamo supicu, mada je malo onih koji se pored silnih lekića oslanjaju na ovaj bapski lek. A nisu u pravu.

Naime, naučnici su utvrdili da pileća supa usporava aktivnost belih krvnih zrnaca koja dovode do upala, istaknuto je na sajtu čuvene klinike „Mejo“. Pored toga, ona, kao i svaka druga tečnost, sprečava dehidraciju.

Štucanje i gorušica u trudnoći je znak da će se beba roditi s kosom

I lekari su želeli da ovo opovrgnu, pa su doktori baltimorske bolnice „Džons Hopkins“ sproveli istraživanje, a ispostavilo se da je ova tvrdnja istinita – usled pojačanog lučenja hormona koji izaziva rast kose kod ploda, nastaje i štucavica.

Da biste lakše zaspali, brojte ovce

Da, ovo stvarno radi. Možda vam deluje neverovatno, ali ova mentalna vežba u većini slučajeva zaista deluje. Kako je pokazao eksperiment oksfordskih naučnika, ispitanici koji su pokušavali da se uspavaju zamišljanjem plaže ili vodopada ulagali su mnogo više energije od onih koji su zamišljali poljanu prepunu ovaca i brojali ih.

Čokolada ublažava menstrualne grčeve

Nije ni čudo što vam se jede slatko u PMS-u i tokom ciklusa. To je zato što čokolada sadrži antioksidanse koji podižu nivo serotonina u organizmu, što dalje vodi do opuštanja mišića i boljeg raspoloženja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar