U trendu

Niža plata?

Kada vas nadređeni obavesti da je vaša plata iz nekog razloga snižena, ništa ne prihvatajte zdravo za gotovo. Ukoliko vas "pritisne", uvek možete reći nešto u stilu: "Sve to je još uvek u fazi procesa, moram još malo da razmislim o tome". Šta time postižete? U pitanju je kupovina dodatnog vremena. Morate da saznate sve činjenice koje su dovele do sniženja vaše plate, pre nego što to prihvatite kao svoju novu realnost. Ovo sniženje može da utiče na vašu buduću zaradu, zdravstveno osiguranje i kompenzaciju za neiskorišćene dane za bolovanje ili odmor, jer su ti dani najčešće zaračunati na osnovu vaše trenutne plate kao i beneficije za nezaposlene.
Čim se u potpunosti oporavite od prvobitnog šoka, ustremite se ka misiji pronalaženja činjenica. Pored toga što ćete sebi postaviti razna pitanja, morate ih postaviti i poslodavcu kako biste došli do odgovora. Nakon što ste sakupili sve potrebne informacije, možda poželite da porazgovarate s inspektorom za rad kako biste istražili svoje legalne operacije i prava. Trudite se da pregovarate, ili bar probajte. Neke sfere gde možete da pregovarate uključuju broj radnih sati nedeljno, kao i lokaciju posla. Predložite smanjivanje obaveza, na primer, četvorodnevnu radnu nedelju, ili probajte da organizujete rad od kuće kako biste smanjili troškove prevoza. Zatražite od kompanije pismeni odgovor u vezi sa smanjenjem plate, o tome kada može doći do povratka na nivo stare plate i da li će biti nekakvog naknadnog obeštećenja. Vaš nadređeni će se možda povući, ali ukoliko radite za malu kompaniju, možda ćete biti u mogućnosti da ostvarite ovakvu vrstu pregovora.
Ukoliko se na kraju, nakon sakupljanja svih činjenica i pregovora, osećate kao da ste saterani u ugao, zapamtite da ipak niste. Izlaz je uvek tu. Još uvek imate izbor i mogućnosti. Jedna od njih je i pronalaženje novog radnog mesta, a dobro bi bilo da u svakom slučaju ne izgubite entuzijazam. Na kraju krajeva, nada umire poslednja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.