U trendu

Non stop ste gladni? To vam zapravo telo šalje signal da hitno menjate ovu naviku

Osećate se gladnije nego inače? To može biti zbog vaših navika spavanja, izveštava NY Post. Prema ekspertima, ljudska glad je povezana sa cirkadijanskim ritmom, što znači da nedovoljno sna može izazvati veći apetit. Kristofer Rouds, nutricionistički biolog iz Kalifornije, objasnio je za Foks new digital da telo lišeno sna „traži energiju kroz hranu“.

„San i ishrana su usko povezani zbog njihovog zajedničkog učešća u metaboličkom signaliziranju vašeg tela i cirkadijalnim ritmovima. Baš kao što treniramo naše telo da očekuje san, takođe ga treniramo da očekuje hranu na osnovu naših tipičnih obroka i načina ishrane tokom dana, što postaje deo naših dnevnih cirkadijanskih ciklusa“, rekao je on.

Dodao je da loš san remeti hormonsku signalizaciju – posebno kortizol, koji utiče na „metaboličku brzinu i ključne hormone leptin i grelin“. Ovi hormoni su odgovorni za kontrolu gladi i korišćenje energije. Ekstremni poremećaji cirkadijalnog ritma, kao što je nesanica, mogu izazvati „efekat talasanja“ u celom telu. Dakle, ostanak do kasno u noć može poremetiti prirodni ritam tela.

„Ovo može da poremeti naše prirodne ritmove i izazove probleme sa našom biološkom signalizacijom, promene nivoa hormona, hemijske signalizacije i funkcije neurona“, rekao je dr Rouds, dodajući da ove neravnoteže mogu da izazovu preteranu glad i žudnju jer telo lišeno energije efekte sna, pokušava da to nadoknadi uzimajući više energije iz hrane, prenosi Jutarnji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.