U trendu

Nova istraživanja pokazala: Rano u penziju, brzo u demenciju

Radnici koji odlože odlazak u penziju imaju manje šansi da obole od Alchajmera i drugih oblika demencije za razliku od onih koji posao napuste sa 60, pokazala je nova studija sprovedena na gotovo pola miliona penzionisanih Evropljana.

Studija je uzela u obzir zdravstvene i podatke o penzionom osiguranju od 429.000 penzionera u Francuskoj i stručnjaci su došli do zaključka da je rizik obolevanja od demencije opao sa svakom dodatnom godinom rada preko zakonskog roka za penzionisanje, rekla je Karol Difui, direktor INSERM-a, francuske države agencije koja je sprovela studiju.

Kako prenose mediji, istraživanje je polazna tačka razumevanja kako odlaganje penzionisanja može da štititi od demencije i samo „produžetak“ verovanja medicinskih profesionalaca da intelektualna i fizička aktivnost odlažu mentalno propadanje.

3 komentara
  1. AA ( americki alah)

    a, imal neka studija o uticaju besparice na zdravlje? Ili tu vazi ona religijska?

  2. Anonimni

    Kakvo zamajavanje…nesto nisama primetila da su ljudi bili dementniji kad su u penziju odlazili po starom Zakonu u 55,odnosno 60…ali da ne zaboravim,tada penzioneri nisu bili ovoliko osiromaseni pa nisu ni imali razloga da budu dementni…

  3. Anonimni

    Kakva žvaka za ludaka i kakav cinizam. Ovo je samo podvala da opravdaju produženje radnog staža i odlazak u penziju !

Napišite komentar