U trendu

Novi hit u svetu: Ljudi masovno stavljaju ovu sirovu namirnicu u kafu

Postoji novi trend koji se proširio poslednjih godina, a to je dodavanje sirovog jajeta u šolju kafe.

Iako se ranije savetovalo da se u kafu dodaju puter ili kokosovo ulje radi energije, dodavanje hrane u napitak nije preporučljivo bez obzira na kaloričnost.

Ova praksa je posebno popularna među trkačima i sportistima, a već se primenjuje u Bugarskoj, Skandinaviji i Vijetnamu.

Postavlja se pitanje da li je bezbedno stavljati jaje u kafu?

Temperatura kafe nakon pripreme je oko 93 stepena Celzijusa, što je dovoljno da sirovo jaje postane kuvano (za to je potrebna temperatura iznad 70 stepeni Celzijusa). Dakle, ako se pravilno izvede, verovatno neće biti rizika od salmonela infekcije. U tom smislu, ako želite da isprobate ovaj neobičan „specijalitet“, nema ničega lošeg u tome. Jaja su bogata proteinima, a kafa u umerenim količinama neće naškoditi.

Međutim, važno je napomenuti da je unos proteina preporučljiv nakon vežbanja kako bi se telo brže oporavilo. Kafa nije preporučljiva posle vežbanja, jer je tada potrebno telu omogućiti odmor i oporavak, umesto da ga dodatno stimulišemo.

Nutricionisti predlažu da se kofein unosi pre treninga, dok je preporučljivo da se oko 30 minuta nakon jutarnjeg treninga konzumira zdrav doručak koji sadrži proteine, poput jaja, uz dodatak složenih ugljenih hidrata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.