U trendu

Novi lek za HIV

Borba protiv HIV-a traje već više decenija i primetan je veliki napredak. Pa ipak, HIV, posle kuge, ostaje jedna od najsmrtonosnijih bolesti koje su ikada harale svetom.

Do danas je već nađen način da se sa virusom HIV-a živi skoro normalno. Međutim, sam lek za izlečenje od HIV-a ne postoji, ili postoji u formi koja uništava mnoge druge bitne i za život presudne organe, pa se zbog toga i sam lek smatra smrtonosnim.

Novost dolazi iz Amerike, gde je FDA odobrila novi lek za borbu protiv HIV-a.

Naziv leka je „Genvoya“ – to je tableta koja sadrži elvitegravir, kobikistat i tenofovir-alafenamid. Može se koristiti za lečenje HIV-1 infekcije kod odraslih i dece starije od 12 godina sa najmanje 35 kilograma.

Odobrenje je zasnovano na četiri klinička ispitivanja, a testiran je ukupno 3.171 pacijent. Rezultati su pokazali da je lek efikasan u smanjenju virusnih opterećenja. Lek sadrži novi oblik tenofovira, supstance koja lek manje izlaže krvotoku, a više samim ćelijama zahvaćenim HIV-om.

Najčešći neželjeni efekat leka je pojava mučnine. Zbog rizika od nagomilavanja mlečne kiseline u krvi i jetri, i ovaj lek se može smatrati potencijalno smrtonosnim.

Međutim, boljeg leka za sada nema, pa je i pored rizika lek odobren u Kanadi, a od novembra meseca ove godine i u Evropi.

Istraživanje navodi da pristupom odgovarajućem tretmanu, pacijenti sa HIV-om imaju šansu za produženje životnog veka i da je to za sada prioritet u borbi protiv HIV-a. Sa novim lekom javljaju se i nove opcije lečenja, kao i doziranja leka za određene pacijente.

Na kraju se kaže da i dalje predstoji duga i teška borba za pronalaženje finalnog leka koji bi smrtnost od HIV-a poslao u davnu prošlost. Ostaje nada da ni taj dan nije daleko.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar