U trendu

Novi opasan trend s TikToka: Ne tuširajte se i ne jedite ovo ni u kojem slučaju

Tinejdžeri su 2018. za klikove na društvenim mrežama jeli gel kapsule za pranje rublja, zbog čega su se stotine otrovale, a najmanje desetoro adolescenata je i umrlo, prenosi PopSci. Sada se na TikToku pojavio novi trend kojim se boraks preporučuje za poboljšanje zdravlja – s opasnim posledicama.

Popularni primeri uključuju dodavanje male količine boraksa u vodu za piće. Korisnici TikToka tvrde da to pomaže u lečenju bola u zglobovima i mnogih drugih zdravstvenih problema, od bubrežnog kamenca do erektilne disfunkcije. Neko vreme je mrežama kružio i drugi video, čiji autor je navodno lekar, u kojem se boraks preporučuje za čišćenje vagine, a neki korisnici su boraks dodavali u kupke za “detoksikaciju kože.”

“Konzumacija boraksa može izazvati mučninu, povraćanje, bol u abdomenu, osip i guljenje kože. Dugotrajna konzumacija može dovesti do napada i anemije”, kaže medicinski toksikolog Keli Džonson-Arbor.

Bez obzira na to što pročitate ili pogledate na internetu, nema nikakvog razloga zašto biste boraks trebalo da koristite za išta osim za čišćenje odeće. Štaviše, stručnjaci kažu da mnogi od zdravstvenih saveta proizlaze iz greške: korisnici mešaju boraks i hemijski element bor.

Boraks i bor

Bor je prisutan u mnogim vrstama voća i povrća koje unosimo svaki dan. Američki nacionalni institut za zdravlje navodi da bor nije ključni nutrijent jer ne postoje jasni zaključci o tome kako on tačno pomaže ljuskom zdravlju. Nekoliko studija navodi da dodaci bora mogu pomoći u lečenju osteoartritisa i smanjiti rizik od raka prostate i pluća.

“Moguće je da bor utiče na zdravlje kostiju, hormone i funkciju mozga, ali jasna veza između bora i ovih funkcija još nije do kraja razjašnjena”, objašnjava Džonson-Arbor, a prenosi N1.info.hr.

Bor je generalno bezbedan za konzumaciju.

Postoji još manje podataka koji podržavaju korišćenje proizvoda koji sadrže bor – poput boraksa – za poboljšanje zdravlja.

“Neki influenseri na društvenim mrežama kažu da medicinski stručnjaci ne preporučuju boraks jer žele da promovišu lekove na recept, ali to jednostavno nije istina”, govori Džonson-Arbor. “Lekari ne preporučuju boraks kao dodatak za zdravlje jer ne postoje dokazi da on ima koristi za zdravlje, ali postoje dokazi da je on otrovan kada se konzumira.”

Upravo zbog tog razloga na pakovanjima boraksa postoje upozorenja protiv konzumacije, iako se čini da bi proizvođači trebalo u upozorenju da navedu da se ovaj mineralni prah ni na koji način ne bi smeo da se unosi u telo.

Zašto je boraks otrovan

Po društvenim mrežama širi se i opasna preporuka za korišćenje boraksa pri čišćenju vagine. To niko ne bi smeo da primeni, kaže Džil Purdi, ginekolog i medicinska direktorka Pediatrix Medical Groupa u Atlanti. Ne samo da je ovaj deterdžent toksičan, već i čišćenje bilo kakvim hemikalijama oštećuje mikrobiom vagine.

Ova preporuka verovatno dolazi od zamene boraksa čepićima borne kiseline. Iako zvuče slično, čepići borne kiseline imaju drugačiji hemijski sastav i mogu se koristiti za lečenje bakterijskih infekcija vagine. “Oni nisu potrebni svakodnevno za čišćenje vagine. Moraju se koristiti na određeni način i u ograničenom vremenskom periodu, isključivo prema lekarskim uputstvima”, objašnjava Purdi.

Kada dođe u kontakt s očima ili kožom, boraks može izazvati osip, iritacije ili guljenje kože. Postoji i rizik od slučajnog ispijanja vode koja sadrži boraks. Čak i ako je razređen u vodi, boraks može izazvati bol ili nelagodnost ako dođe u kontakt s kožom, upozorava Džonson-Arbor.

Ne postoje naučni dokazi koji podržavaju korišćenje boraksa za “izvlačenje” toksina iz organizma, mršavljenje ili antiparazitsku terapiju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.