U trendu

Novinar se TAJNO zaposlio u fabrici „ajfona“, posle 24 časa shvatio: Ovo je UŽAS a niko ne zna za to!

Gotovo da nema velike kompanije u svetu koja ne stvara proizvode u Kini.

Svi znamo zašto je to tako i da radnici u toj zemlji nisu dobro plaćeni za ono što obavljaju, ali ova priča ide još dalje.

Novinar kineskog dnevnog lista „Shangai evening post“ zaposlio se u fabrici korporacije Foxconn u Tai Đuanu i otkrio je posle samo 24 časa u kakvim užasnim uslovima žive i rade zaposleni u postrojenju koje proizvodi čuveni „ajfon“.

Novinar je uspeo da u toj fabrici izdrži samo 5 dana iako je planirao da radi najmanje 30.

„Nakon što su me angažovali, doveli su me u spavaonicu koju fabrika koristi za svoje zaposlene. Smrdelo je kao ništa drugo u mom životu. Kad sam otvorio svoj ormarić za stvari, iz njega su izlazile bubašvabe,a posteljina je bila prljava, flekava i takođe je smrdela. Posle serije treninga, rekli su mi da krenem s poslom iako je bila noć. Odmara se samo danju i to jedva 5 časova“, piše novinar i nastavlja:

„Drugog dana sam se već razboleo. Dobio sam groznicu i glavobolju. Kako u fabrici ima i jedan doktor, odmah me je posetio. Kakav mi je bio posao? Morao sam da lepim poleđinu „ajfona“ na svake 3 sekunde. Morao sam da je uzmem u ruke, označim 4 mesta na njoj i vratim je u traku za samo 3 sekunde, naravno bez greške. Posle nekoliko sati dobio sam upalu mišića i ‘cepao’ me je vrat. Radniku pored mene nije bilo dobro i na trenutak je legao. Supervizor je to odmah video, prileteo mu je i poslao ga u ćošak na 10 minuta, kao nekada u školi. Bio sam konstantno gladan i žedan. Niko oko mene nije izgledao kao čovek. Svi radnici su bili beživotni i poput robota“, napisao je novinar lista konstatujući da je ovako verovatno u svakoj većoj fabrici u Kini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.