Novinar TAJNO proveo 5 nedelja u „Amazonu“: Sve je laž – rade 55 sati nedeljno, spavaju na nogama, vrište od bolova!

Reporter engleskog lista „Sandej miror“, Alan Selbi, proveo je pet nedelja kao zaposleni u skladištu kompanije „Amazon“ u engleskom gradu Tilbjuriju, u okrugu Eseks, sa jednim ciljem – da otkrije šta se dešava unutar skladišta svetskog giganta i da li su opravdane pritužbe radnika na izrabljivanje.

Radnici kompanije „Amazon“ neretko rade 55 časova nedeljno, a suočeni su sa nemogućim zahtevima unutar skladišta kompanije „Amazon“, prenosi „Sandej miror“.

„Pre nego što sam se zaposlio, tokom leta sam otrčao dva maratona i nekoliko polumaratona. Fizički nisam loš, ali je moje telo svakoga dana bilo iscrpljeno. Krvni pritisak i otkucaji srca u mirovanju su mi porasli zbog stresa na poslu“, piše Selbi za „Sandej miror“.

Osetio je, kaže, da se osoblje pretvara u stoku – postoji samo da služi mašinama.

Selbi objašnjava da bi „Amazon“ mogao da ukine desetočasovne smene zaposlenima kada bi zaposlio više osoblja, ali bi tada zarađivali manje novca.

Pauze za toalet su ograničene, a radnicima se postavljaju nedostižni ciljevi, objašnjava Selbi:

„Imam devet sekundi da uzmem i procesuiram predmet, pre nego što ga pošaljem na pakovanje, meta je 300 predmeta na sat. Saginjem se i potom se izvijam da položim predmet visoko iznad svoje glave, kako bih završio neprekidni tok narudžbina. Moje telo vrišti“.

Tokom pet nedelja koje je proveo u skladištu, Selbi je, koristeći skrivenu kameru kupljenu na sajtu „Amazona“, otkrio da osoblje neretko spava na nogama, a Hitna pomoć je, tvrdi, morala da interveniše u više navrata i pomogne iscrpljenima od stresa i 55-časovne radne nedelje.

„To je daleko od pevajućih, nasmejanih lica koje “Amazon“ prikazuje u svojim božićnim reklamama. To je armija od 24.000 nesrećnih vilenjaka“, objašnjava Selbi, dodajući da se radnicima ponekad plaća svega sedam penija po predmetu.

Njegova poslednja smena bila je na „crni petak“, dan ogromnih popusta širom sveta, kada su „milioni britanaca pomogli osnivaču “Amazona“ Džefu Bezosu da zaradi 1,8 milijardu funti preko noći““. Radnici koji nisu ispunili kvote u danima pred „crni petak“ dobili su otkaz.

Uprkos tome, „Amazon“ je suočen sa štrajkovima širom Italije i Nemačke, gde se radnici žale na niske plate i loše uslove rada.

Zaposleni u skladištima širom Britanije pričaju da su spavali u šatorima i ispod mostova, samo kako bi stigli na posao na vreme.

„Moja priča kako sam postao ljudski robot ne može biti crnja. Smene počinju u 7:30 časova, a završavaju se u 18 sati, dosta nakon zalaska sunca. Skladište nema prirodnog svetla, preplavljeno je neonkama – dan i noć nemaju značenje. Mnogi satovi u skladištu su prekrili radnici, kako ne bi videli koliko im je još vremena ostalo u smeni. Vreme, međutim, ovde vlada – novi paket se mora spremiti i poslati svakih 30 sekundi“, piše Selbi.

On se požalio na dve kratke pauze od 30 minuta, koje su dovoljne da „otrči do menze i zgužva nešto hrane da održi energiju“.

Uprkos tome što je Selbi maratonac, zbog napora na poslu imao je vrtoglavice, a uplašio se i da će se „prevrnuti“ zbog tempa rada.

Nakon reportaže, Amazon je saopštio da pružaju bezbedno i pozitivno radno mesto sa konkurentnim platama i beneficijama od prvog dana.

„Amazon“ pruža pozitivno radno mesto, sa konkurentnom platom i beneficijama od prvog dana. Ponosni smo što smo stvorili hiljade poslova u Velikoj Britaniji. Pružamo sjajne poslove i pozitivno okruženje, sa prilikom za napredak. Kao i sve kompanije, očekujemo određen učinak. Naše mete se oslanjaju na prethodne učinke koje su postigli naši zaposleni““, navodi se u saopštenju „Amazona“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.