Novogodišnje odluke kojih se ne morate pridržavati (1)

Mnogo je onih koji će, iz navike, za Novu godinu doneti neke odluke, kojih će potom pokušavati da se pridržavaju, odluke koje bi trebalo da im poboljšaju život. To nije loša ideja, samo što se među tim odlukama nađu i one za koje nije realno da ćete uspeti da ih se pridržavate, ili za koje nije dobar trenutak. Evo odluka koje bi mogle da budu takve – od njih je bolje odustati.
1. Ostavićete posao koji ne volite, makar neko vreme bile i nezaposlene, i pokušati da dobijete posao iz snova. Teoretski, ideja nije loša, samo što nije baš praktična u vreme krize. Ako vas posao na kome ste trenutno emotivno ili na neki drugi način upopaštava, možda jeste dobra ideja da ga ostavite, ali ako situacija nije baš tako drastična, ne bi bilo loše da se držite toga što imate, a ono o čemu sanjate da pokušate da ostvarite preko nekog hobija (dok taj hobi ne postane nešto što može da vam donese prihode) i/ili preko sticanja znanja i veština koje su vam potrebne za to o čemu sanjate (recimo, počnete da učite nov jezik).
2. Po svaku cenu ima da izgubite te tri kile viška. Tri kilograma ovamo-onamo ne znače ništa, i zaista nije vredno truda ni gubljenja živaca maltretirati se oko toga. Ako zbog viška ili manjka kilograma imate zdravstveni problem, dobro bi bilo obratiti se lekaru i osmisliti kako da to popravite, ali ako se ne radi o zdravstvenom problemu već samo o tome da želite da vaga pokaže tu-i-tu brojku, zašto mučiti sebe?
3. Počećete da pratite modne trendove i da ih se čvrsto pridržavate, a ne da se i dalje osećate kao da ste zaglavljene u osamdesetim godinama prošlog veka. Pratite trendove, ako želite, samo nemojte da izgubite sopstveni identitet u tome – i dalje je bitno da odeća dobro stoji na vama, ne samo na ultramršavoj manekenki koja je 15 centimetara viša od vas; bitno je i da se u toj odeći dobro osećate, da vam je udobna – i jako je bitno da ne bankrotirate nabavljajući je.
4. Vratićete bivšeg dečka. Bolje je pustiti prošlost da bude prošlost, i nastaviti sa svojim životom. Ako se desi da taj nastavak na ovaj ili onaj način uključi i vašeg bivšeg, i to vam donese zadovoljstvo i radost, u redu, ali obnavljati neuspelu vezu obično nije dobra ideja i samo vam donese još više jada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.