U trendu

Novoizabrana ministarka zdravlja šokirala: Pušite, pijte i jedite crveno meso​​

Norveška novoimenovana ministarka zdravlja Silvi Listhaug ponovo je izazvala javnost tvrdeći da želi da izbegne da postane „moralna policija“ i da umesto toga namerava da dopusti Norvežanima da uživaju u lošim navikama ako žele.

Novoizabrana ministarka zdravlja Silvi Listhaug šokirala je svoje sunarodnike neobičnim stavom o ishrani, alkoholu i duvanu.

„Verujem da ljudima treba dozvoliti da puše, piju i jedu crveno meso ukoliko žele. Verujem da ljudi već dobro znaju šta je zdravo a šta nije“, rekla je Listhaugova.

„Moja polazna tačka je vrlo jednostavna. Ne planiram da budem moralna policija i neću govoriti ljudima kako da žive svoj život. Umesto toga, nameravam da pomognem ljudima da dobiju informacije koje čine osnovu za donošenje odluka“, objasnila je ona.

Listhaugova, koja je ovog vikenda izabrana i za prvu potpredsednicu desničarske Partije napretka, kaže da je sve više naklonjena određenoj grupi u društvu — pušačima.

„Verujem da se mnogi pušači osećaju izopšteno. Oni moraju gotovo stalno da se kriju, a verujem da je to glupo“, kaže 41-godišnja Listhaugova, koja je i sama pušač.

„Iako pušenje nije dobro, jer je štetno, odrasli imaju pravo da sami odlučuju šta će da rade“.

U međuvremenu, njen prilično nesvakidašnji stav izazvao je mnogo kritika.

„Čini se da ona malo zna o tome šta je javno zdravlje i kakav je njen zadatak kao ministra u toj oblasti“, izjavila je norveška političarka Ane Lise Rijel.

Ona se boji da će Listhaugova, zbog svog polažaja i uticaja, ugroziti mnoge Norvežane.

„Mnogi će se pridržavati onoga št o ona kaže. Drugim rečima, javno zdravlje je ugroženo“, rekla je Rijelova.

„Ovo je ludilo. Suprotno od svega što nalaže zdrav razum“, rekla je trener i aktivistkinja za fitnes Anki Eije NRK-u. „Ovo je sasvim suprotno od načina na koji mi razmišljamo. Zastrašujuće je da dolazi od ministra. To će uništiti naše zdravlje“.

Listhaugova, majka troje dece, tokom svog ranijeg mandata na mestu ministra za imigraciju postala je poznata po svojoj čvrstoj liniji protiv ilegalne imigracije i povremenih napada na feminizam.

(Sputnjik)

5 komentara
 1. Anonimni

  Ta ministrica neće dugo izdržati na tom ministarskom položaju. Norvežani nisu glup narod. Neka pušači puše ali im treba zabraniti da truju druge i da lijče rak pluća o trošku nepušača. Neka se sami staraju o svome zdravlju.. Isto važi i za alkoholičare. Zdravstveno prosvječivanje naroda? . Slažem se – neka ministrica puši po volji. Šta nam sve neće donijeti desni populisti! Pravo duhovno osvježenje .

 2. Gregor

  Ee, to se zove demokratija. Bez uplitanja u privatnost, jednako pravo (pušači- ne pušači).. neka radi ko šta hoće, dok god to ne ugrožava bezbednost drugih ljudi. Naravno, odmah se poteže pitanje: jesam li ja ugrožen, kao ne pušač u društvu pušača? Pa, biraj prijatelju i ti, hoćeš li biti u društvu onih koji puše, ili ne. A ne uvek da se pušači, u poslednje vreme pogotovo, marginalizuju.. to važi i za ljubitelje dobre kapljice, pušače marihuane…

  1. Anonimni

   Bravo..Gregor!

 3. Anonimni

  Konacno neko normalan na tom zapadu.

  1. Anonimni

   tacno

Napišite komentar