U trendu

Nusra Front želi da sruši režim u Siriji

Ogranak Al Kaide u Siriji ne planira nikave napade na Zapadu, ali upozorava da bi to stanovište moglo da bude promenjeno, ako koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama nastavi da ih bombarduje, izjavio je lider te grupe.

Sirijac, koji predvodi Nusra Front i poznat je pod imenom Abu Muhamed el Golani, izjavio je da je cilj grupe da maršira sirijskom prestonicom, Damaskom i sruši vladu predsednika Bašara el Asada.

El Golani je demantovao da takozvana Korasan grupa uopšte postoji.

Od septembra, kada je koalicija počela napade na Islamsku državu u Siriji, avijacija SAD ciljala je i formacije, koje su navodno povezane sa Korasan grupom. Vašington tvrdi da je ova grupa posebna ćelija unutar Nusra Fronta, koja sprema napade protiv zapadnih interesa.

El Golani je rekao u intervjuu za Al Džaziru da „ne postoji nikava Korasan grupa“. „To smo čuli samo od Amerikanaca“, dodao je.

Ako se napadi nastave „onda su sve opcije otvorene, a pravo je svakog čoveka da se brani“, rekao je El Golani i naveo da je naređenje šefa Al Kaide Ajmana el Zavahrija da se Sirija „ne koristi za napade protiv Zapada i Evrope“.

„Nusra Front ima cilj da sruši režim u Siriji i njegove saveznike – Hezbolah“, naveo je Golani.

Nusra Front je jedna od najjačih sirijskih grupa, koja predvodi takozvanu Fatah vojsku i sastoji se od sedam frakcija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.