U trendu

O nekim stvarima nikako ne razgovarajte ni sa najbližima, upozoravaju psiholozi

Istina je da našu porodicu, kao i uski krug prijatelja čine ljudi kojima najviše verujemo, pa čak nam i više puta pominju da možemo sve da im kažemo. Ali, stručnjaci smatraju da o nekim stvarima ne treba pričati ni sa najbližim osobama iz svog okruženja.

Psiholog Olga Romaniv izdvaja četiri teme o kojima ne treba da razgovarate sa bliskim ljudima.

1. Intimni detalji

Uprkos činjenici da se društvo promenilo i prestalo da doživljava temu seksa kao apsolutni tabu, stereotipi i predrasude i dalje su prisutni, pa je stoga nemoguće predvideti kako će vaš sagovornik reagovati na vaše iskrene izjave o intimnim odnosima.

Moguće je da će, nakon što je pozitivni podržao razgovor ili mu se neugodno namesjao, prema vašim rečima postupati s predrasudama, pa stoga ne bi trebalo da započinjete takve teme ako niste sto odsto sigurni da je sagovornik spreman da razgovara o njima.

Osim toga, jedno je s partnerom razgovarati o svojim seksualnim fantazijama, a sasvim drugo je podeliti s njim ili bilo kim drugim iskrene detalje svoje seksualne prošlosti. U najgorem slučaju takve teme sa partnerom mogu izazvati sukob i uništiti odnos.

2. Tračevi

Neproverene informacije o vašim poznanstvima ne bi smele da postanu predmet rasprave ni u krugu porodice, jer će to naštetiti vašem ugledu i ugledu onoga koga ogovarate. Ogovaranje je loša navika, pa je bolje da razgovarate o tome šta se dešava u vašem životu i životu sagovornika ili razgovarajte o aktuelnim dešavanjima.

3. Tuđe tajne

Poverenje je temelj svakog odnosa. Otkrivajući tuđe tajne, predstavljate se kao osoba kojoj ne treba verovati. To negativno utiče na vaš ugled i odnos drugih prema vama. Iskušenje da se raspravlja o tuđim tajnama uvek je veliko, ali razmislite o tome – to je poput trača, samo uz “otežavajuće” okolnosti. Otkrivene tajne uzrok su sukoba miliona ljudi, stoga je bolje ne rizikovati i držati jezik za zubima.

4. Priča samo o vama

Harmonična i zdrava komunikacija je dvosmerna i u njoj svako ima priliku da pruži svoj doprinos i podeli svoje misli. Neprestano prebacujući razgovor na sebe, ponižavate sagovornika i gubite njegovu pažnju, ali i nit razgovora. Pokušajte da umereno dajete informacije o sebi – dajte drugoj strani priliku da podeli svoje iskustvo kao odgovor i pokušajte da preusmerite pažnju sa sebe na nju ili njega.

5. Nedostaci drugih ljudi

Ako imate sklonost da uočavate tuđe fizičke nedostatke i govorite o njima naglas, trebalo bi da razmislite o radu na sebi, budući da je takvo ponašanje najverovatnije izazvano sopstvenim strahovima i kompleksima, na koje možda ni ne mislite. Zapravo, to je jedan od oblika toksičnog ponašanja koji sagovorniku može uzrokovati ozbiljne psihičke probleme. Lepota je najrelativnija stvar u našim životima. Ono što smatrate nedostatkom, može biti razlog da se neko zaljubi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)