U trendu

Obavezno izbacite hleb iz ishrane ako primetite ove simptome, apeluju stručnjaci

Hleb je važan deo svakodnevne ishrane, uz opcije poput hleba od celovitih žitarica, kiselog hleba, proteinskog hleba i ostalih. Neke vrste hleba i doprinose mršavljenju i sniženju krvnog pritiska, kako tvrde istraživanja.

Međutim, postoje neki ozbiljni pokazatelji da vam hleb možda i ne deluje dobro na zdravlje.

Gojite se

Ako primetite da brojke na vašoj vagi stalno rastu, možda je vreme da smanjite unos hleba, naročito ako je beli hleb vaš izbor ugljenih hidrata. Prema studiji iz 2014. objavljenoj u BMC Public Healthu-, konzumacija dve ili više porcija belog hleba dnevno značajno je povezana s rizikom od prekomerne telesne težine ili gojaznosti.

Vaš krvni pritisak je visok

Bilo da se borite s hipertenzijom godinama ili ste tek nedavno otkrili da vam je krvni pritisak povišen, izbacivanje hleba iz ishrane mogao bi da bude najlakši način da se te brojke vrate na sigurniji nivo.

Studija iz 2018. objavljena u časopisu ,,Nutrients“ otkrila je da je konzumacija samo jednog komada belog hleba jednom ili više puta nedeljno povezana s povišenim krvnim pritiskom.

Imate ozbiljne grčeve u želucu

Ako ste primetili da vas želudac boli posle sendviča, to bi mogao da bude znak da je vreme da se odreknete hleba. Prema Celiac Disease Foundationu, osobe s celijakijom – imunološkom bolešću izazvanom konzumacijom glutena – često doživljavaju jaku nadutost, bol, proliv i zatvor nakon što pojedu hranu koja sadrži gluten, a sadrži ga većina pekarskih proizvoda.

Razvili ste osip

Prema Nacionalnom institutu za dijabetes i bolesti probavnog sistema i bubrega, otprilike 10% osoba s celijakijom će razviti herpetiformni dermatitis, koji se obično manifestuje u malim, skupljenim bubuljicama i vezikulama koje izbijaju simetrično na leđima, zadnjici, laktovima, kolenima i vlasištu, iako mogu biti zahvaćeni i drugi delovi tela.

Nivo šećera u krvi vam je nestabilan

Ako vam je nedavno dijagnostikovan dijabetes ili predijabetes, možda bi trebalo da razmislite o količinama hleba kojeg konzumirate. Mnogi komercijalno dostupni hlebovi prepuni su rafinisanog šećera, što može da predstavlja ozbiljne zdravstvene rizike za osobe čiji šećer u krvi nije adekvatno kontrolisan.

Američko udruženje za dijabetes preporučuje da osobe s dijabetesom koje ipak odluče da uvrste hleb u svoju ishranu odaberu hleb čije deklaracije navode celovite žitarice kao prvi sastojak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar