U trendu

Obavljati stvari jednu po jednu

Multitasking je način koji mnogi od nas koriste da se izbore s gomilom obaveza kojima su zatrpani, i izvesno vreme je bio slavljen kao super metod za takve stvari. Međutim, sve češće se javljaju upozorenja da multitasking ugrožava zdravlje, kao i da je zapravo efikasnije obavljati stvari jednu po jednu.
Kad čuju takva upozorenja i savete mnogi pomisle: "Super, voleo/la bih da se osećam manje sluđeno, i da stvari radim jednu po jednu, ali sam toliko navikao/la na multitasking da više nisam siguran/sigurna kako da to efikasno obavim". Evo nekih predloga koji bi vam mogli pomoći u tome.
Priprema je prvi korak. Unapred razmislite o tome šta treba da obavite. Biće to kao mini mentalna vežba, kao mentalna generalna proba onoga što ćete kasnije zaista uraditi. Kad to uradite, odredite koji su vam prioriteti, šta je više hitno a šta manje, i u skladu s tim napravite raspored (raspored, ne samo listu stvari koje treba obaviti pa da obaveze izvršavate nasumičnim redosledom).
Samodisciplina je još jedna važna stvar. Istrenirajte sebe tako da ignorišete ono što vam odvlači pažnju. Nemojte čitati elektronsku poštu čim vam stigne i tako prekidati ono što ste počele, već poštu ostavite za kasnije, kad obavite zadatak. Ne prekidajte posao da biste odgledale omiljenu seriju (snimite je i pogledajte kasnije), ni da biste se javile na telefon (pustite da poruka bude snimljena na sekretarici pa se javite kasnije).
I za kraj, ali možda i najvažnije: svakog dana odvojte nešto vremena da razbistrite glavu. Meditacija, šetnja, vežbanje, posmatranje zvezda, sve to može da pomogne. Glavno je da vam se glava razbistri, da nemate više utisak da vam hiljadu misli jurca unutar lobanje i sapliću se jedna o drugu, a vi ne znate na koju prvu da obratite pažnju. Pored toga što će vas ovaj postupak relaksirati i osvežiti i, jednom kad prionete na posao, omogućiti vam da se lakše usredsredite, ima i još jednu prednost: pokazalo se da naše nesvesno često bolje rešava probleme od svesnog dela mozga, tako da, kad se ponovo usredsredite na obaveze, lako može da se desi da otkrijete da znate kako da rešite problem koji vas je mučio.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar