U trendu

Objavljena dugoročna prognoza: Spremite se, evo kakvo nas leto čeka (foto)

Najpoznatiji svetski meteorološki servis „AccuWeather“ objavio je prognozu za leto za celu Evropu.

Navodi da Portugal, Španiju i Italiju čeka vruć period sa dosta „temperaturnih uspona i padova“ tokom cele sezone.

Svaki toplotni talas će na tom području trajati nedelju ili dva i očekuju ga rekordne temperature, ali njih bi trebao da prekinu spori olujni sistemi koji će dovesti do pada temperatura i padavina.

Letnje vrućine na Balkanu

Južni deo Evrope očekuju rekordne vrućine, sa naletima oluja. Slično prošlom letu, gradovi širom Balkana ove godine mogu očekivati ​​veći broj dana sa temperaturama iznad 32 stepena Celzijusova.

U Bukureštu je 2021. zabeleženo 35 dana sa temperaturama od ili iznad 32 stepena Celzijusova. Slično je bilo i s Atinom u kojoj je bilo 67 dana sa temperaturom od najmanje 32 stepena, što je znatno iznad uobičajenog proseka od 46 dana.

Meteorolozi „AccuWeathera“ za ovu godinu predviđaju da će temperature prelaziti 32 stepena, te da će u Bukureštu biti između 31 i 38 dana u Bukureštu. Vreo toplotni talas biće popraćeni sušama, mada bi one ove godine trebalo da budu blažeg oblika nego 2021.

Periodi grmljavina

U drugoj polovini leta trebalo bi da bude više grmljavina i nevremena nego u prvoj. Međutim, oni verovatno neće biti dovoljno rašireni da prekinu probleme do kojih će dovesti razdoblje suše.

„AccuWeather“ navodi da bi grmljavine mogle biti mač sa dve oštrice, u smislu da će donekle ublažiti razdoblje suša, ali da će donijeti ozbiljne vremenske nepogode, uključujući oluje koje bi mogle oštetiti useve pšenice i kukuruza.

Letnje vrućine ne bi trebalo tako da pogode severni deo Evrope kao onaj južni, kažu meteorolozi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)