U trendu

Očistite džezvu od kamenca i mrlja bez ribanja: Uz ovaj trik biće blistava kao da ste je tek kupili

Emajl u unutrašnjosti lončeta za kafu iznova će biti beo, i to bez upotrebe specijalizovanih sredstava i žice za skidanje žutih naslaga.

I pored savremenih aparata za pripremu kafe, svaka kuća u Srbiji ima makar jednu emajliranu džezvu u kojoj kuva „prvu jutarnju“. Najčešće je to džezva na tufne, obložena belim emajlom sa unutrašnje strane.

Ali, vremenom emajl promeni boju, jer se na njemu nakupljaju kamenac i mrlje od kafe, a posebno mrlje od čaja ukoliko vam džezva služi za pripremu ovog napitka.

Da bi beli emajl u unutrašnjosti bele džezve ponovo bio blistavo beo ne morate da koristite specijalizovana sredstva, niti da džezvu ribate grubom žicom.

Soda bikarbona u kombinaciji sa praškom za veš je odlično sredstvo za uklanjanje kamenca sa emajla

Sve što je potrebno jeste da sipate dve kašike praška za veš i kašiku sode bikarbone, a onda i 200 mililitara vode. Džezvu stavite na ringlu i uključite da se voda zagreje. Kad voda proključa, prašak za veš i soda bikarbona će „odraditi“ posao umesto vas.

Ostavite džezvu na vrućoj isključenoj ringli desetak minuta, pa je skinite sa ringle, sadržaj prospite u sudoperu i zatim uobičajeno operite džezvu. Bićete iznenađeni kako je emajl iznova blještavo beo. Naravno, postoji i trik sa tabletama za zubnu protezu, koji je isto tako delotvoran.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar