U trendu

Od koliko šoljica kafe na dan može da vam nastrada vid?

Većina ljudi ne može da zamisli početak dana bez šoljice jutarnje kafe. Ovaj ritual ima i psihološki efekat – pomaže nam da laganim ritmom ušetamo u sve obaveze koje nas očekuju. Ipak, omiljeni napitak nije preporučljiv svima, a takođe treba povesti računa i o količini koja se unosi.

Studija koje je objavljena na Harvardu pokazala je da među muškarcima i ženama koji piju tri i više šoljica kafe dnevno postoji veliki procenat onih koji imaju probleme s vidom.

Lekari su doveli u vezu preterano konzumiranje kofeina s razvojem eksfolijativnog glaukoma – poremećaja vida koji pogađa oko deset posto osoba starijih od 50 godina i može da dovede čak i do slepila.

Najrizičnija grupa su žene koje imaju zabeležen slučaj glaukoma u porodici, pa ako piju više od tri šoljice kafe na dan, rizik od dobijanja eksfolijativnog glaukoma povećava se i do 66 odsto, prenosi Lepa i srećna.

Lekari savetuju da osobe koje boluju od glaukoma treba da preskoče ispijanje kafe.

– Intraokularni, odnosno očni pritisak, se kod onih koji imaju glaukom povećava kada konzumiraju kafu, pa se preporučuje ograničavanje ili izbegavanje konzumiranja, ali potrebna su dodatna istraživanja – kaže doktor Planels.

U svetu od glaukoma boluje oko 70 miliona ljudi, od čega šest i po miliona oslepi. Ova bolest se najčešće otkriva slučajno jer nema simptome. Najveći faktor rizika za glaukom je povišen očni pritisak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar