U trendu

Odaberite jednu boju i otkrićete svoj karakter, raspoloženje i energiju kojom zračite u životu

Testovi ličnosti omogućuju razumevanje čovekovog karaktera i životnih motiva, a jedan od takvih testova upravo je i Lišerov test boja, navodi Exploring your mind.

Maks Lišer švajcarski je psihoterapeut koji je 1947. godine uveo test ličnosti s bojama u psihoterapijska ispitivanja.

Primena testa je veoma jednostavna. Pojedinci dobijaju osam karata različitih boja, a zatim se od njih traži da ih intuitivno sortiraju. Važno je da se osoba fokusira samo na stimulaciju boje i da se pri izboru rukovodi svojim unutrašnjim osećanjima. Prilikom tumačenja rezultata, psiholozi uzimaju u obzir značenja povezana sa svakom bojom, kao i pozicije koje je pojedinac izabrao. Osnovne boje (crvena, plava, žuta i zelena) su očekivano na prvim pozicijama, a to je zato što simbolizuju osnovne psihološke potrebe. Na isti način, crnu, braon, ljubičastu i sivu treba postaviti poslednje. U suprotnom, to bi moglo da ukaže na određene negativne trendove, prenosi Sensa.hr.

Šta nam svaka boja govori?

1. Plava

Predstavlja potrebu za zadovoljstvom i naklonošću. Simbolizuje mir, pasivnost i odmor. Ako je na prvom mestu, to znači da čovek traži i treba mu mir i harmoniju.

2. Zelena

To ukazuje na potrebu za samopotvrđivanjem. Povezuje se sa instinktima samoodržanja i potrebom za odbranom. Ako zauzima veoma nisku poziciju, to može ukazivati na probleme zavisnosti od drugih.

3. Red

Odnosi se na potrebu da se deluje, osvoji ili dobije. Položaj na kome se nalazi crvena boja pokazuje da li pojedinac želi više ili manje aktivnosti u svom životu.

4. Žuta

Simbolizuje optimizam i projekciju budućnosti. U principu, što je viši položaj, to će pojedinac biti sposobniji da se energično suoči sa životnim situacijama.

5. Ljubičasta

Predstavlja transformaciju, ali i nestabilnost. Povezuje se i sa sujetom (na prvom mestu) ili osetljivošću i empatijom ako zauzima centralna mesta.

6. Siva

To je boja neutralnosti i ravnodušnosti. Ovi kvaliteti su prisutni kod pojedinca ako je na vrhu liste, a odsutni ako je na dnu.

7. Braon

Simbolizuje fizičke i biološke potrebe. Što je više na listi, to je veća želja osobe da ih zadovolji. Što je niže na listi, veća je represija i odbacivanje.

8. Crna

Označava agresivnost i sukob. U zavisnosti od njegovog položaja, pokazuje da li pojedinac podstiče takve situacije u svom životu ili pokušava da ih izbegne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar