U trendu

Odakle dolaze negativne misli?

Prepuni sumnje u sebe i u sve oko sebe, sa niskim samopouzdanjem tumaramo životom bez jasnog cilja. Od tame u kojoj se nalazimo ne vidimo svetlost novoga dana.

Kako se transformisati i krenuti napred

Da bismo radili na oporavku, važno je da razumemo odakle dolaze naše negativne misli – da identifikujemo njihovo poreklo i izvore, kako bismo mogli da se posvetimo promeni svog načina razmišljanja.

Odrastamo u porodicama u kojima od ranog detinjstva upijamo modelovana ponašanja naših roditelja, braće, sestara, baka i deka.

Gledamo, slušamo, komuniciramo i sve upijamo. Odatle potiču naša osnovna uverenja i šabloni, to su iskustva iz ranog detinjstva, pre desete godine.

Osnovna ograničavajuća uverenja, koja četo nisu tačna, su duboko usađene misli o sebi koje preuzimamo tokom ove faze razvoja.

Negativna iskustva i odbrambena ponašanja

Život je niz iskustava koja označavamo kao pozitivna ili negativna. Kao rezultat negativnog ili neprijatnog iskustva, možemo završiti sa emocionalnim krhotinama, koje utiču na naše mape sveta i dovode do preduzimanja mera predostrožnosti (mehanizmi odbrane) koje uključuju nepotrebne i samoograničavajuće korake zasnovane na nastojanju da sprečimo ponavljanje neprijatnih situacija ili interakcija.

Tako se prepuštamo strahovima da nećemo moći da se nosimo sa onim što dolazi, verujući da je svet nesigurno mesto. A kada svet percipiramo kao nebezbedan i opasan, počinjemo da sumnjamo u sebe i u druge i da razvijamo najgore moguće scenarije i katastrofalne ishode, otkriva wannabe magazin.

Kako prevazići ograničavajuća uverenja

Moramo da postanemo svesni toga odakle potiču naši strahovi, beznađe, naša ograničavajuća uverenja o tome kako svet funkcioniše i kako ljudi treba da se ophode jedni prema drugima.

Te misli upravljaju našim unutrašnjim dijalogom i stvaraju narativ koji stalno ponavljamo, podržavajući obrasce ponašanja koji nas sputavaju i zarobljavaju.

Kada shvatimo odakle negativne misli dolaze, možemo početi da ih preispitujemo, izazivamo i zamenjujemo tačnijim i zdravijim načinima razmišljanja koji su u skladu sa onim ko smo i šta želimo da postignemo u svetu. Tada možemo da se krećemo napred i živimo autentičnim životom, kao najbolja verzija sebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar