U trendu

Ogroman rizik: Šta se događa s detetom ako ga ostavite u vrelom automobilu

Vozite se kući i vaše dete je zaspalo na zadnjem sedištu automobila. Usput morate da svratite u prodavnicu i do pošte, pa odlučujete da malo spustite prozor i ostavite dete da „u miru“ spava. Ako vam se to dogodilo, nažalost niste jedini!

Iako je primamljivo ostaviti dete na miru u automobilu dok vi jurcate naokolo, to je vrlo loša i po vaše dete veoma opasna odluka.

Najveću opasnost predstavlja toplotni udar (hipertermija). Ovo stanje može da ošteti mozak i druge organe tela, a u težem obliku može čak da dovede i do smrti. Nije potrebno mnogo vremena da telesna temperatura deteta postane previsoka kada ga ostavite u automobilu.

Temperatura u automobilu može da poraste za 10 stepeni Celzijusa za samo 10 minuta i 22 stepena za sat vremena. Napolju ne mora da bude vruće da bi bilo opasno u automobilu. Smrtni slučajevi događali su se pri spoljašnjoj temperaturi nešto iznad 20 stepeni. Otvoreni prozori ne sprečavaju da se temperatura podigne na opasan nivo.

Detetovo telo zagreva se tri do pet puta brže od tela odrasle osobe. Deca imaju veliku površinu tela koja apsorbuje toplotu, a njihov organizam još nije do kraja razvio sposobnost unutrašnjeg rashlađivanja.

Većina dece žrtava toplotnog udara u automobilu bila su do 3 godine starosti, ali nesreća može da dogodi i deci starijoj od 14 godina.

Ostali rizici ostavljanja deteta samog u automobilu uključuju nesrećne slučajeve poput onog da se dete zaključa u prtljažnik, pokrene automobil ili bude oteto iz automobila koji nije pod nadzorom roditelja, prenose mediji.

Kako da zaštitite svoje dete od opasnosti u vozilu:

  • Nikada ne ostavljajte dete samo u vozilu, čak ni na trenutak!
  • Nemojte dozvoliti da se vaše dete igra u automobilu.
  • Zaključajte sva vrata i prtljažnik nakon što su svi izašli iz automobila.
  • Držite sve ključeve van dosega vašeg deteta.
  • Ako dete nestane, prvo proverite bazen ako ga imate. Zatim proverite auto, uključujući i prtljažnik.

Šta bi trebalo da učinite ako vidite dete ostavljeno u automobilu?

Odmah nazovite policiju. Ako vidite da je dete u lošem stanju izvadite ga iz automobila što je pre moguće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.