Okrutan običaj: U ovoj zemlji žene teraju iz kuće kad imaju menstruaciju (video)

Iako ovaj običaj zvuči zastarelo, i dalje se praktikuje u zapadnom Nepalu: kada imaju menstruaciju, devojke i žene primorane su da napuste kuću zato što ih okolina smatra prljavim. Za to vreme spavaju u skloništu (obično u šupi, ili štali), daleko od porodice i seoske zajednice. Ritual se zove “Caupadi”, a u slučaju 19-godišnje devojke iz okruga Dajlek završio se kobno, prenose mediji u regionu.

Prošle sedmice, dok je spavala u rođakovoj štali, dva puta ju je uela zmija otrovnica: za glavu i za nogu, saznaje CNN, pozivajući se na izjavu lokalnog zvaničnika.

Porodica je pokušala da je izleči prirodnim metodama, a onda su je odveli u najbližu ambulantu, ali tamo nisu imali odgovarajući protivotrov. Zbog poplava izazvanih monsunom, transport do bolnice je bio takoreći nemoguć. Sedam sati nakon što ju je ujela zmija, devojka je u petak ujutro preminula.

Ovo nije prvi smrtni slučaj izazvan tim običajem. U decembru je 15-godišnja djevojka umrla u svom skloništu, jer joj je porodica rekla da ode iz kuće. Pretpostavlja se da se ugušila od dima vatre koju je zapalila da bi se zagrejala, saopštio je lokalni šef policije za AFP.

Iako je nepalska vlada zabranila običaj 2005, aktivisti za ljudska prava tvrde da se on u mnogim oblastima i dalje poštuje. Ni policija, ni lokalni funkcioneri ne zalažu se dovoljno za sprovođenje zabrane, smatraju oni.

Fotograf Pulomi Basi razgovarao je sa ženama prognanim iz kuća tokom mesečnog krvarenja.

Ranga Hoši (42) mu je ispričala:

– Prvi put sam dobila visoku temperaturu. Bilo mi je veoma loše. Ponekad mi daju hranu, ponekad gladujem. Muškarci ne razumeju šta je menstruacija – ispričala mu je.

Ukoliko se devojka razboli tokom menstruacije, u akciju stupaju narodni vidari, koji na čudan način pokušavaju da je “izleče”. Često grde žene i fizički ih napadaju, jer veruju da su ih zaposeli zli duhovi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.