U trendu

Okruženi ste zlonamernim ljudima? Uz ova 4 zlatna pravila vratite kontrolu nad svojim životom

Premda oni vešto vladaju određenim taktikama i oblicima izvrtanja percepcije do mere u kojima druga osoba lako gubi nit i kontrolu, postoje određene strategije kojima je moguće vratiti kontrolu, a zatim ne samo zbuniti manipulatore, već ih pobediti na njihovom terenu.

Više je vrsta manipulacije i mogu se pojaviti u neočekivanim trenucima. Podrazumevaju emocionalno ucenjivanje, dezinformacije, manipulaciju podataka, a sve kako bi se iskoristile slabosti drugih.

Osnovna odbrana bazira se na postavljanju granica i osvešćivanje vrednosti koje posedujete, a u njih ne sumnjate. Tek tada otvorićete prostor za konstruktivan razgovor tokom kojeg ćete biti u prilici da se zauzmete za vlastita uverenja te ne ustuknuti.

Osvešćivanje sebe, deo je strategije antimanipulacije koja ujedno podstiče na razvoj kritičkog razmišljanja, a koje pomaže pri preispitivanju dostupnih informacije u odnosu na prikazane. Neprihvatanje svega kao istine, bez provere činjenica ključan je način prepoznavanja manipulatora i njihovih metoda delovanja. Dodatno vam omogućuje da stvorite vlastitu nit dijaloga. Daje vam moć oblikovati razgovor i preuzeti kontrolu nad njim, zahvaljujući argumentima koje posedujete, te se na njih oslanjate.

Koristeći ovih četiri pravila, onemogući ćete manipulatoru buđenje sumnje i dominaciju, a preuzećete odgovornost prvenstveno za sebe, kao i ono što sami zaslužujete i za šta se želite izboriti. Ako je potrebno, ove taktike možete i vežbati.

Prvenstveno vaš govor i misli moraju biti jasni, direktni.

Formirajte kratke rečenice koje imaju izraženu poentu. Suprotno od manipulatora, koji skreće s putanje i odlazi u određene širine stvarajući konfuziju. Možete biti pomalo neodređeni iznoseći neki stav. Ne treba odavati sve segmente vlastitog promišljanja. Neutralnost vas štiti jer manipulatoru time ne odaje vaše slabosti ili moguće neznanje o nekoj temi koju bi mogao preuzeti, a vas umanjiti.

Bitno je da naučite da savladate sebe i vidljive reakcije koje radite automatski.

Snimite se da vidite kako deluje. Možete sa prijateljem razgobvarati takođe, to bi bilo najbolje. Pogledajte kako se fizički ponašate ako ste, recimo, optuženi za nešto, dobijete li kritiku koja nije utemeljena, uputi li vam se ružna reč ili se na bilo koji način osećate nezaštićeno.

Vaši gestovi i držanje mnogo odaju. Jednom kada ih spoznate, lakše ćete ih naučiti da ih ispravite. Smirenost, naizgled ravnodušnost, nateraće vašeg protivnika na odstupanje jer od vas neće dobiti željenu reakciju.

Uvek možete iskoristiti priliku za okretanje razgovora na šalu.

Svesni ste činjenica i istina i lako ćete predosetiti kada dolazi do promene tona pa je tada idealan trenutak da vi to učinite i zadržite se na pozitivnoj poziciji. Ne dopustite manipulatoru, ali ni sebi prelazak određenih granica. Posebno posezanje za agresijom. Vi, svakako treba da ostanete pristojni, koliko god bili u sebi uznemireni. S takvim osobama treba komunicirati na način koji njih razoružava, a ne vas.

Ne upuštajte se u diskusiju za koju vam je jasno kako nema cilj i vama ne donosi korisne informacije.

I poslednje, držite li se svih ranijih pravila, zapamtite samo još jedno: izbegavajte opravdavanje.

Osvestili ste sebe, prepoznali manipulatora i načine kojima vlada razgovorom. Stojite iza svojih uverenja i nema smisla više sumnjati u njih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar