U trendu

On je imao 16, ona 40 godina. Zbog njega je ostavila muža i izazvala skandal (video)

Kada se Emanuel Makron prvi put kandidovao za predsednika pre pet godina, dobar deo javnosti najviše se zainteresovao za razliku u godinama između njega i supruge Brižit. Naime, ta bivša nastavnica od svog supruga starija je pune 24 godine.

On je najmlađi francuski predsednik u istoriji, a ona je pak najstarija prva dama.

Emanuel Makron i Brižit u braku su od 2007. godine, a ona iz prethodnog braka ima troje dece i sedmoro unučadi. Par se upoznao kad je Makron imao samo 15 godina, a zbližili su se navodno tokom pripremanja jedne školske predstave. Brižit je bila nastavnica francuskog jezika u katoličkoj srednjoj školi La Providence u Amjenu, a mladi Makron odmah se zaljubio u nju. Oboje su poreklom iz Amjena, a ona potiče iz porodice poznatih proizvođača čokolade i poslastica.

Njihova veza postala je zvanična kad je on napunio 18 godina, ona je tad ostavila svog muža. U knjizi koju je objavio prošle godine, Makron je sam opisao svoju vezu s Brižit kao tajnu i često pogrešno protumačenu.

Brižit je u to vreme bila udata majka troje dece. Le Parisien je razgovarao s bivšim Makronovim prijateljima iz razreda, koji su otkrili da je on bio njen ljubimac u odeljenju.

„Uvek je njega uzimala kao primer. Potpuno je šarmirao njegov talent za pisanje. Stalno je pisao pesme, a ona ih je čitala pred razredom“, rekao je Makronov prijatelj iz školske klupe.

Školski kolege medijima su ispričali i da je on uvek više voleo da razgovara s nastavnicima umesto s njima. U to je vreme sanjao o tome da će postati glumac, a Brižit ga je podsticala da se okuša na sceni. Osim glume i pisanja, Makron je svirao i klavir i osvajao nagrade.

Poslednju godinu srednje škole nije pohađao u Amjenu, već se preselio u Pariz kako ne bi imali problema zbog svoje veze, a ona je otišla s njim u francusku prestonicu. Mediji pišu da je njenoj deci trebalo vremena da prihvate njenog dečka, koji im je skoro pa bio vršnjak.

Njen razvod bio je veliki skandal u malom Amjenu, posebno kad se uzme u obzir da je bogata naslednica ostavila muža zbog studenta filozofije koji nije samostalno zarađivao za život. Iako su njegovi roditelji bili vrlo ugledni, njihova materijalna situacija nije se mogla uporediti s onom njene porodice.

Njegovi šokirani roditelji

U Parizu je pronašla posao učiteljice francuskog jezika u poznatoj privatnoj školi. Venčali su se u poznatom odmaralištu Le Touquet, u kojem ona poseduje vilu. Par nema zajedničke dece, ali je Makron u nekoliko navrata rekao da ima šestoro „unučadi“.

Autorka biografije Emanuel Makron: Savršen mladić, En Fulda, porazgovarala je s njegovim roditeljima o celoj toj situaciji. Oni su u to vreme verovali da Emanuel izlazi s Brižitinom ćerkom Lorens, sve dok im porodični prijatelj nije otkrio pravu istinu. Kad su saznali šta se događa, ispisali su ga iz škole.

„Nismo mogli da verujemo. Jasno je da nismo mogli da se složimo s tim“, rekla je njegova majka Fransoaz Nog-Makron.

Kad je shvatila da nije reč o prolaznoj fazi, Fransoaz se obratila i Brižit. „Ti si proživela život, a on s tobom neće moći da ima decu“, upozorila je očajna majka.

Njegov otac Žan-Mišel Makron tvrdi da je „skoro pao sa stolice“ kad je saznao ko je ljubavnica njegovog sina. Šokirani roditelji molili su Brižit da se ne viđa s njim dok ne postane punoletan, ali ona im je odgovorila da „ne može ništa da obeća“.

Iako su ga roditelji prebacili u drugu školu u Pariz, prva dama Francuske ispričala je medijima da je zaprosio kad je imao samo sedamnaest godina i tom joj prilikom obećao da će se vratiti po nju. „Ne možeš me se rešiti. Vratiću se da te oženim“, rekao joj je Emanuel na odlasku.

Brižit: Brinula sam se za svoju decu

Nakon izbora otkrila je šta ona misli o toj razlici u godinama koja se stalno potencira.

„Jedina njegova greška je to što je mlađi od mene. Kad čitam o našoj vezi u medijima, čini mi se da čitam tuđu priču. Naša je jako jednostavna, a da nisam odlučila da budem s njim, propustila bih ceo život“, rekla je.

Priznala je da je shvatila da se njihov odnos mijenja dok mu je držala privatne sate jer su radili na adaptaciji drame. Pokušavala se oduprijeti sve snažnijim osjećajima prema učeniku te mu savjetovala da završi školu u Parizu. „Među nama nije bilo ničega, ali tračevi su krenuli. Brinula sam se za svoju djecu“, rekla je.

Pola godine nakon što je prvi put izabran za predsednika Francuske, Makron je s javnošću podelio da on i supruga nastoje da očuvaju uravnotežen porodični život i ostave i malo slobodnog vremena za sebe, zbog čega jednom nedeljno odlaze na romantičnu večeru. Za Paris Match je ispričao da su on i Brižit rezervisali jedno veče nedeljno samo za sebe, a da je subota uveče rezervisana za porodicu, ako nema državničkih obveza.

„Ne ostajemo kod kuće. Poznate su nam sve protokolarne i ostale obaveze, ali želimo da sačuvamo svoj deo slobode“, rekao je.

Čini se da to pali jer su i drugi mandat dočekali u srećnom braku.

Otkako je prva dama, Brižit je razljutila Francuze svojim nepoštivanjem protokola, odnosno zato što se „uvek gura“ da stoji uz predsednika, a ne iza njega, kako nalažu pravila. Osim toga, zamerali su joj i stil oblačenja, koji je po kritičarima premladalački i neprimeren.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.