U trendu

Ona kuva, on majstoriše

Postoje stereotipi o tome kako se ponašaju i šta rade muškarci, a šta žene. Te stereotipe neretko i nesvesno usvojimo, i onda se dešava da kasnije u životu bude malo teže prihvatiti nekog ko se u taj stereotip ne uklapa.
Recimo, već i u udžbenicima za prvake moguće je videti sličicu mame kako kuva i sprema po kući, i tate kako nešto majstoriše. Dobro, jednostavne slike za dečicu, rekao bi neko – samo što te sličice umeju da ostave traga. Kakvog? Takvog da kasnije bude teško prihvatiti kao „pravo žensko“ ženu koja ne ume ili ne voli da kuva, ili nije sklona kućnim poslovima, ili kao „pravo muško“ muškarca koji ne majstoriše sam po kući, naročito ne oko većih stvari, već za to pozove ovlašćenog majstora. Bude neobično i ako je žena ta koja majstoriše ili muškarac taj koji kuva i sprema kuću (neki će ga nazivati i pogrdnim imenima), ali ako ona ne ume da kuva i izbegava kućne poslove, a on ne opravlja po kući… Pa, bude prihvaćeno da i takve osobe postoje, samo to nije to, to nije ono kakva bi žena trebalo da bude, ili kakav bi pravi muškarac trebalo da bude. Nešto je tu falično.
A nije falično. Ženstvenost se ogleda u mnogo toga, kao i muževnost; to što žena ne kuva ne čini je ništa manje ženom, niti je muškarac manje muškarac ako se ne petlja s uređajima u koje se ne razume najbolje, već pozove nekoga kome je to ipak profesija. Slično je i s mnogim drugim stereotipima koji nam se uvreže još u detinjstvu (recimo, da muškarac mora da bude viši od žene), i kasnije nismo ni svesni da nam se neko čini manje privlačnim zbog predstave koju smo usvojili kao dete, a zapravo se radi o nečemu što nam, kad bismo samo zastali da razmislimo o tome, ne bi bilo zaista važno.
Mnogo je toga što nekoga definiše kao muškarca ili ženu – a prilikom izbora partnera najbolje je obratiti pažnju na to kako nam se neko čini kao osoba, kako se s tom osobom slažemo, kako se međusobno uklapamo, dopunjavamo, oko čega se sukobljavamo… Koliko se neko uklapa u stereotipnu sliku muškarca ili žene za srećnu vezu je najmanje bitno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)