Opasno po život: Za vreme grmljavine i nevremena nemojte raditi ovo

Klimatske promene su učinile svoje, pa je vremenske prilike i potencijalne katastrofe danas teško predvideti. U poslednje vreme svedoci smo čestih grmljavina, pa nije na odmet da uvek imate na umu šta ne smete da radite kada iznad vas sijaju munje i grmljavina.

Nošenje kišobrana

Većina kišobrana sadrži metalne delove koji će, u slučaju udara groma, poslužiti kao provodnik struje i ozbiljno vas povrediti ili čak ubiti. Isto važi i za sve ostale predmete koji sadrže metal, kao što su štapovi za pecanje, štake i slično.

Stajanje ispod drveta

Grom često udara u drveće, posebno ako su izolovana na većoj površini. Zato nikada ne tražite sklonište od grmljavine ispod drveta! Prema nekim istraživanjima, ovo je drugi vodeći uzrok smrti tokom grmljavine u svetu.

Telefoniranje

Izbegavajte telefonske pozive tokom oluje, posebno pozive na fiksne telefone. U slučaju da grom udari u vaš dom ili zgradu, struja može doći do vas preko telefonskih žica. Isto važi i za mobilne telefone priključene na električne punjače.

Tuširanje i plivanje

Struja od groma lako pronalazi put kroz vodu, odnosno metalne vodovodne cevi i metalne slavine i tuševe. Zato izbegavajte tuširanje kada napolju grmi. Isto važi i za kupanje u otvorenim vodama, kao što su reke, jezera, bazeni i slična mesta.

Ležanje na zemlji

Ako vas oluja zatekne napolju, nikada ne ležite na zemlji. Umesto toga, čučnite i pokušajte da dodirnete tlo samo petama, uz minimalan kontakt. Stavite glavu među ruke, položite je na kolena i sačekajte u tom položaju da se oluja smiri.

Sušenje kose fenom

Oluja nije dobro vreme za friziranje jer mali kućni aparati, kao što su fen za kosu, provode struju. Ne samo da je poželjno da ih ne koristite, već bi bilo najbolje da ih potpuno isključite. Isto važi i za tostere, aparate za kafu, TV prijemnike i druge uređaje.

Vožnja bicikla

Ni bicikl, ni motocikl, ni traktor, ni bilo koje drugo otvoreno vozilo nije dobar izbor za oluju. Ne samo zato što ćete se pokvasiti na njima, već i zato što ste izloženi opasnosti od udara groma. Ako vas oluja zatekne u zatvorenom automobilu, ostanite unutra i sačekajte da se vreme smiri.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.