U trendu

Oprez: „Vampirske“ Fejsbuk aplikacije vas prate i kada izbrišete profil

Foto: Hamza ButtCC BY 2.0

Poslednji skandal koji je potresao Fejsbuk uzrokovao je da mnogi korisnici ove društvene mreže razmišljaju da obrišu svoje naloge kako bi zaštitili svoje privatne podatke.

Međutim, brisanje profila sa ove društvene mreže nije dovoljno da bi izbegli da Fejsbuk, njegovi oglašivači i takozvane „vampirske“ aplikacije prestanu da vas prate po internetu i zloupotrebljavaju vaše, ali i podatke vaših prijatelja.

Fejsbuk koristi fragmente koda, u kom se nalaze tagovi, pikseli i kolačići (cookies), da bi prikupio informacije o vama i kreirao vaš digitalni profil, pa čak i ako nemate nalog na ovoj društvenoj mreži.

Osim toga, Fejsbuk dopušta hiljadama raznoraznih „vampirskih“ aplikacija da vas prate i sakupljaju podatke o vama. Mnogi korisnici Fejsbuka zato ručno brišu aplikacije i ukidaju dopuštenja, ali je pitanje šta je sa podacima koje su aplikacije već pokupile.

Mark Zakerberg priznao je da je „pravio greške“ koje su dovele do skandala kada je kompanija Cambridge Analytica pokupila sa FB privatne podatke miliona korisnika. Međutim, Fejsbuk koristi marketinšku platformu „Audience Network“, kako bi plasirao oglase prema vašim afinitetima.

Fejsbuk tako sakuplja informacije o vama preko vaše IP adrese, čak i kada niste na FB, pa tačno zna koje ste stranice posećivali, šta ste kucali u Googlu, ili koliko ste vremena proveli čitajući ili gledajući nešto na netu, prenosi Avaz.

Nije Fejsbuk jedini koji koristi ovu tehnologiju. Ciljani marketing koriste i Google i Apple, pa zato ne treba da čudi to što kada u Google ukucate, na primer, noćenje u Beogradu, za par minuta na portalima počinju da vam izlaze reklame za hotele i smeštaj u Beogradu.

U slučaju Fejsbuka, veliki problem korisnicima mogu predstavljati brojne aplikacije, od kojih su mnoge „vampirske“. Te aplikacije mogu prikupljati podatke ne samo o vama, već i svim vašim prijateljima na Fejsbuku.

Na taj način je i Cambridge Analytica pokupila podatke oko 50 miliona korisnika FB, što je kasnije koristila u predizbornoj kampanji Donalda Trampa i kampanji za Brexit.

Kako biste sprečili aplikacije da prikupljaju podatke o vama, na ovom LINKU možete proveriti koje sve aplikacije imaju ovlašćenja za to, i možete ih isključiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.