U trendu

Orbović: Ne nadzire se kraj krize u Srbiji

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović izjavio je da se još ne nazire kraj dugogodišnje ekonomske krize u Srbiji, da su privredni, materijalni i kadrovski potencijali skoro iscrpljeni, a građani apatični.

„Nažalost, novih ideja za prevazilaženje krize nema, pa je štednja rešenje za koje su se vlade odlučile, ne samo u Srbiji“, rekao je Orbović na otvaranju Kongresa SSSS na kojem se bira novi predsednik i menja statut te ogranizacije.

On je istakao da je upravo štednja doprinela da ovo bude težak socijalno-ekonomski period.

„To što SSSS nije za štednju kroz umanjenje zarada i penzija nikako ne znači da smo neodgovorni, da su naši interesi sebični i da smo protiv modernizacije i napretka“, kazao je Orbović i dodao da je trenutno plata radnika na istorijskom minimumu, da su realni pokazatelji ekonomskih kretanja sve gori, a siromaštvo opšta pojava.

Kako je ukazao, na evidenciji nezaposlenih u Srbiji je „armija od 760.000 ljudi, odnosno svaki deseti građanin“.

„Zakon o radu nije otvorio nova radna mesta, kako je SSSS i upozoravao, jer zakon i ne može da otvara radna mesta“, rekao je Orbović.

On je pozdravio obnovu rada Socijalno-ekonomskog saveta, ističući da je ravnopravan dijalog socijalnih partnera jedini put ka pragmatičnim i održivim rešenjima.

Po rečima Orbovića, najvažniji zadatak SSSS je da završi planirane reforme u organizaciji i načinu rada, iako postoje grupe koje se protive modernizaciji tog sindikata.

„Preduslov za snažnu organizaciju sindikata je finansijska stabilnost, diciplina, kadrovsko jačanje i podmladjivanje, kao i očuvanje postojeće imovine i čak njeno uvećanje“, rekao je Orbović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar