U trendu

Oštra poruka Amal Kluni u UN: Da se odgovornima sudi, kao i u slučaju SFRJ

Poznata advokatica i borac za ljudska prava Amal Kluni, pozvala je na formiranje međunarodnog suda na kojem bi se sudilo teroristima ID.

“U borbi protiv ID-a okupi se 79 zemalja, a zašto se ne formira sud u Hagu ili u tom regionu kako bi se sudilo militantima?“, kazala je Amal Kluni na sednici Saveta ministara UN-a u Njujorku na kojoj je govorilo na temu seksualnog nasilja u oružanim sukobima.

Istakla je da su teroristi ID-a činili sistemsko silovanje nad ženama iz zajednice Jazida, apelujući da odgovorni budu privedeni pred lice pravde i da odgovaraju za počinjene zločine, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

Naglasila je da je potrebno formirati međunarodni sud na kojem bi se sudilo teroristima ID koji su izvršili genocid i zločin protiv čovečnosti, podsetivši da su ranije formirani slični međunarodni krivični sudovi za ratne zločine počinjene u Ruandi i zemljama bivše Jugoslavije.

Zapitala se šta bi se danas desilo sa liderom ID-a i njihovim halifom Abu Bakrom al-Bagdadijem ako bi bio uhapšen. “Cilj globalne koalicije je poraziti ID, ali to nije moguće bez zadovoljenja pravde. Sam vojni uspeh nije rešenje“, rekla je Amal Kluni.

Na kraju je istakla da bi, ukoliko Savet bezbednosti UN-a i koalicija protiv ID-a ne preduzmu nešto kako bi se sudilo odgovornima, Evropska unija mogla da formira specijalni sud u Hagu koji bi se bavio međunarodnim zločinima.

Predložila je da bi druga opcija mogla biti formiranje „hibridnog suda“, odnosno meštovitog suda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)