Otarasiti se dosade

Dosada je danas problem mnogih. Životi su im pretrpani različitim obavezama, jure na sve strane, a ipak se dosađuju, osećaju se isprazno, kao da sve to što rade nema nikakav cilj. Srećom, ne mora tako i da ostane – možete pomoći sebi.
Mnogima dosada deluje kao nešto što se dešava samo besposlenima, ili onima koji rade gomilu stvari koje ne vole. Nije tako. Dosada se dešava i onima koji su pretrpani obavezama, kao i onima koji ne mrze obaveze koje ispunjavaju – samo, to što čine ih ne ispunjava, znaju da moraju da obave sve te stvari a opet se osećaju kao da ne idu nikuda, besciljno, kao da ništa zaista ne postižu.
Kako se izboriti s tim? Evo predloga: odredite jedan cilj koji želite da postignete, nešto što vam je veoma bitno, i na postizanju tog cilja radite svakog dana bar sat vremena. To treba da bude nešto do čega vam je toliko stalo da ste voljne time da se bavite do kraja života, bar sat vremena dnevno (ne mora da znači da ćete se time zaista baviti do kraja života bar sat vremena dnevno, bitno je da se sad tako osećate povodom tog jednog cilja).
Kakav treba da bude taj cilj? Njegovo ispunjavanje treba da bude nešto što vas ispunjava zadovoljstvom, bitno vam je, ispunjava vas energijom, voljne ste da to radite bar sat vremena svakog dana jer uživate u tome. Morate same da odredite šta je u pitanju, ne sme niko to da vam nametne, niti treba time da se bavite jer se to očekuje od vas, jer je to društveno prihvatljivo (ne predlažemo kršenje zakona ni morala, samo kažemo da aktivnost niste obavezne da birate po jedinom principu da se radi o nečemu što će vaše komšije odobriti). I, treba da se radi o nečemu čime zaista možete da se bavite bar sat vremena dnevno, o nečemu za šta ćete naći vreme jer je vredno toga.
Takva aktivnost će učiniti da ne osećate da vam je dan prošao u dosadi, osećaćete da ste postigle nešto bitno, radile ste nešto u čemu ste uživale i, generalno uzev, osećaćete se dobro u vezi sa samom sobom.
Čime ćete se baviti? Hoćete li sat vremena svakog dana šetati? Pisati (roman, poeziju, eseje, dnevnik…)? Biti s voljenom osobom? Baviti se svojom decom? Meditirati? Baviti se volonterskim radom? Od različitih aktivnosti koje vas ispunjavaju, u svrhu doživotnog progonstva dosade iz vašeg života, odaberite jednu (naravno da se možete baviti i drugima), onu za koju najviše osećate da želite njom da se bavite bar sat vremena dnevno do kraja svog života.
Da li se već bavite takvom aktivnošću? Ako ne, moguće je da još uvek ne osećate koliko vam ta aktivnost znači, a možda vam ipak nije zaista toliko bitna (nego, recimo, osećate da kao majka od svih mogućnosti kao pomeunutu aktivnost morate da odaberete bavljenje svojom decom – ne morate, naravno da ćete se decom baviti u svakom slučaju). Jednom kad odaberete pravu aktivnost osećaćete da vas bavljenje njom ispunjava, puni vas radošću i energijom, pruža vam snagu da istrajete i u ostalim stvarima koje radite, s nestrpljenjem iščekujete šta će sledeće doći – a dosada će postati stvar prošlosti, za koju ne možete sasvim da se setite kako je izgledala.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.