Otkrivamo tajne odlično napisanog CV-ja!

Kada pišete, odnosno kucate profesionalnu biografiju (CV), vrlo je važno da ona bude pročišćena u tehničkom smislu: bez specijalnih fontova, u jednoj boji, sa svedenom fotografijom.

Možda ne deluje tako, ali CV tj. način na koji ga osoba napiše, mnogo govore o kandidatu i ostavljaju prvi utisak. Da li će on biti dobar ili loš – zavisi od vas. Jasno vam je da, recimo, fotografija sa bazena nije prikladna za poslovni dokument.

Isto tako, naravno da je važno šta piše u samom CV-ju – koja znanja posedujete, koje škole ste pohađali i tome slično, ali nije zanemarljivo ni koji font koristite u kucanju.

Blumberg je ispitao neke od eksperata za tipografiju, i došao do ovih zaključaka:

„Times New Roman“, font koji se najčešće koristi u Word-u, za pisanje CV-ja ili bilo kog drugog dokumenta, zapravo nije dobra opcija. „To je kao da nosite trenerku na razgovoru za posao“, kažu stručnjaci.

Još jedan font na koji bi trebalo da zaboravite je „Courier“, zato što ne izgleda svedeno i profesionalno, baš kao ni fontovi „Zapfino“ i „Comic Sans“ – njih možete koristiti kada pišete pozivnice za venčanje, ali ne i u CV-ju.

„Didot“ važi za previše fensi font, ali zato oni koji imaju dobru reputaciju među regruterima jesu „Helvetica“, „Garamond“ i „Proxima Nova“.

(Telegraf)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Oznake