U trendu

Otkriven tajni tunel: Vodio do Hitlerovog bunkera

Tajni tunel koji vodi do Hitlerovog bunkera otkriven je u Berlinu. Mada je ovo otkriće podgrejalo teorije da je Hitler lažirao sopstvenu smrt u bunkeru i pobegao pred kraj Drugog svetskog rata, putanja kojom vodi tunel srušila je nade onih koji veruju u tu teoriju.

Bunker u Berlinu koji je služio kao poslednje utočište zloglasnog nacističkog nemačkog lidera Adolfa Hitlera ponovo je predmet ispitivanja, jer su istražitelji posle otkrića tunela razmatrali tvrdnje da je lažirao smrt i pobegao u Južnu Ameriku poslednjih dana Drugog svetskog rata, izveštava „Dejli ekspres“.

Prema njihovim navodima, tim serije „Lov na Hitlera“ uspeo je da otkrije „petu i nikada ranije poznatu putanju za bekstvo iz Hitlerovog bunkera, prateći deklasifikovani dosije koji tvrdi da je pilot Luftvafea Peter Baumgart odvezao Hitlera avionom iz Berlina sa improvizovane piste 29. aprila 1945. godine“.

„Ovo je napredak, čak i u mom radu. U poslednjih 15 godina nikada nismo čuli da iz njegovog bunkera možda postoji još jedan izlaz. To je potpuni šok.“, rekao je jedan od istražitelja, Saša Kejl.

Nova teorija je, međutim, pretrpela popriličan udarac kada je tim navodno saznao da je taj tunel vodio od bunkera do Tirgartena, „ogromnog parka u centru prestonice“.

„Najtraženiji čovek na svetu neće sigurno da iskoči usred centralnog parka. To nije logično. Zašto bi se kretao u tom pravcu, kuda da ide? Mora da postoji drugo odredište. Hitler je imao izlaz“, smatra drugi istraživač, Leni Pol.

Britanski list takođe ističe kako FBI navodi da se „podaci u deklasifikovanim dokumentima koji se odnose na bekstvo i pojavljivanje Hitlera ne mogu utvrditi“, prenosi Sputnjik.

Ranije ove godine, istaknuti britanski istoričar Ričard J. Evans kritikovao je seriju „Lov na Hitlera“ u svojoj novoj knjizi, karakterišući je punom „nagoveštaja, sugestija i izmišljotina“, dok se praktično „nije trudila da se pozabavi čvrstim dokazima Hitlerove smrti koje su sastavili istražitelji 1945. godine“.

Posle pada Trećeg rajha, Hitlerov bunker je postepeno rušen i zatvoren, a samo je informativna tabla postavljena u blizini područja u kome se nalazio i služila je kao podsetnik na postojanje objekta.

(B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar