Otkrivena nova vrsta zmija: Njeno ponašanje se razlikuje od drugih (foto)

U udaljenom okrugu Jingjiang u kineskoj provinciji Junan, naučnici su otkrili novu vrstu zmije. Ovo je srednja podvrsta planinskog zmija, ali se zove Ovophis jenkinsi.

Novootkrivena vrsta gmizavca razlikuje se od svojih srodnika prvenstveno po boji kože koja se kreće od tamno braon do tamno narandžaste. Krase ga ružne, uobičajene tamne mrlje.

On naduvava svoje telo i napada agresivno

Osim neobične borbe, jedna od istaknutijih karakteristika Ovophis jenkinsi je njeno ponašanje. Za razliku od većine zmija koje vole da pobegnu kada su ugrožene, ova vrsta gmizavaca napada agresivno kada posumnja u opasnost.

„Obično se ove zmije kreću prilično sporo, ili kada su uznemirene, postaju fizički agresivne“, izveštava ZooKeis.

„Kada su ugrožene, ove zmije naduvaju svoja tela i brzo ujedu“.

Istraživači su povezali jedinstvene karakteristike vrste sa evolucionom adaptacijom na izazovan teren u kineskom pejzažu. Pošto je reč o tzv endemska vrsta zmije, živi samo na pomenutom području. Tamo je nije teško pronaći, dodaje studio, a prenosi N1.info.hr.

„Aktivne su uglavnom u jesen, jer vole hladne, vlažne i kišne noći. Najverovatnije se hrani manjim zmijama i sisarima“, opisuju oni.

U studiji, istraživači su takođe primetili da planiraju da prikupe više informacija o ovoj novoj vrsti, uključujući njen izgled, distribuciju i navike, kroz dalje posmatranje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.