U trendu

Otkrivena tajna sreće? Stručnjak sa Harvarda otkriva kako doći do ispunjenog života

Umesto da tragamo za srećom u velikim dostignućima poput dobrog posla ili venčanja, istraživač Artur C. Bruks iznosi revolucionarnu ideju da sreća ne leži u konačnom cilju, već u putovanju ka njemu. To je ono što naziva „pristrasnost destinacije“ – pogrešno uverenje da će trajna sreća doći tek kada ostvarimo određene ciljeve.

Bruks nas podseća da je napredak ključan za osećaj zadovoljstva. Dakle, umesto da čekamo da postignemo nešto, trebalo bi da se fokusiramo na proces rasta i razvoja. On ističe da je sreća put, a ne cilj, te da je ključno raditi na unutrašnjem napretku.

U svom pristupu, Bruks preporučuje da sreću posmatramo kao „investicioni portfelj“ koji se sastoji od vere, porodice, zajednice, prijateljstva i smislenog rada. Ove oblasti, kada se harmonično kombinuju, doprinose našem osećaju ispunjenosti i sreće.

Dakle, umesto da tragamo za srećom na dalekim horizontima, možda je vreme da je potražimo u trenutku i procesu rasta, zajedno sa bliskim odnosima i smislom u onome što radimo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.