U trendu

Ova droga 50 puta jača je od heroina, stiže i na kućnu adresu

U hangaru bez prozora na američkom aerodromu Džon F. Kenedi (JFK) carinici kontrolišu pakete. Traže fentanil – drogu koja svakodnevno ubija na hiljade Amerikanaca.

Posao nije nimalo lak, jer u taj hangar, u kojem se razvrstava pošta, svakodnevno stiže milion pošiljaka sa svih krajeva sveta.

„Tražimo iglu u plastu sena“, kaže agent američke Agencije za carinu i zaštitu granice (CBP), okružen gomilama pisama i pošiljaka u skladištu, piše AFP.

To je jedno od brojnih bojišta američkog rata protiv zavisnosti koja svake godine i ubija na desetine hiljada ljudi i pustoši zajednice SAD.

Šezdeset odsto sve pošte koja stigne u Ameriku prolazi kroz centar na ovom aerodromu i službenici danonoćno pregledaju pošiljke, prenosi Indeks. Uglavnom traže fentanil, sintetičku drogu koja je 50 puta jača od heroina i 100 puta snažniji od morfijuma, ali se, međutim, ponekad legalno prepisuje za ublažavanje bolova.

Prema podacima američke vlade, oko 32.000 Amerikanaca umrlo je prošle godine od predoziranja.

Većina fentanila ili proizvoda koji imaju slično dejstvo, ali nešto drugačiju hemijsku formulu, otkrivenih na aerodromu JFK, kupljeni su na takozvanoj crnoj mreži sa internet-stranica iz Kine ili Hongkonga.

Kućna dostava

Korisnici to plaćaju klasičnim kreditnim karticama ili perko Pej-pala, kaže Rej Donovan, šef njujorškog ogranka Savezne agencije za borbu protiv narkotika (DEA).

„Ne moraju da izlaze iz kuće. Mogu da naruče fentanil iz Kine dostavom na kućnu adresu“, rekao je Donovan.

Agent CBP-a Robert Reds u centru na JFK radi više od 15 godina i seća se „bezazlene“ rođendanske čestitke koja je prošle godine stigla iz Toronta. Unutra su bila sakrivena tri grama fentanila. Količina dovoljna da ubije 1.500 ljudi. Kupac, tridesetčetvorogodišnji muškarac, je uhapšen, a pretragom njegove kuće otkriven je veliki broj tableta, marihuane i halucinogenih pečuraka.

Pošto agenti posebno paze na pošiljke iz Kine, krijumčari često koriste posrednike iz trećih zemalja, objašnjava Donovan, koji je vodio hapšenje Hoakina El Čapa Guzmana, meksičkog kralja narkotika.

S obzirom na to da je nemoguće pogledati svu poštu koja stigne na JFK, agenti dnevno pogledaju oko hiljadu visokorizičnih paketa, a u selekciji im pomažu obučeni psi tragači i podaci obaveštajnih službi.

Laserska tehnologija

Sumnjive pošiljke se proveravaju rendgenom ili laserskom tehnologijom. Ponekad ih i otvaraju nožem, pažljivo, jer udisanje samo nekoliko miligrama fentanila može da bude fatalno.

„Mi se bavimo malim količinama“, suprotno od zaplene heroina ili kokaina, koje se mere u kilogramima, kaže Reds.

„Ali malo fentanila i treba za predoziranje“, dodao je Reds.

Američka vlada je čak objavila konkurs sa nagradom od milion i po dolara onome ko smisli tehnologiju kojom će lakše da se detektuje droga u pošiljkama.

„Možda se čini kao preterano, ali na kraju dana tehnologija će biti pobednik“, naglašava Reds.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.