U trendu

Ova imena zakonom su zabranjena u Srbiji, šta može da vam se desi ako ih date detetu

Zabranjivanje određenih imena ima za cilj da deca ne dobiju imena zbog kojih im se drugi mogu rugati, ponižavati ih ili im se podsmevati.

Liste zabranjenih imena ne nastaju slučajno – već kada dođe do toga da roditelji žele da svom detetu daju neko ime koje, ne samo da je veoma inovativno – već i na granici podrugljivosti.

Zabranjivanje imena u Srbiji – prema Porodičnom zakonu Član 343 Porodičnog zakona Srbije predviđa pravo roditelja da svom detetu izaberu ime, ali da ono ne može pogrdno, da ne može biti neko ime koje vređa moral ili koje je u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine.

U slučajevima kad roditelji ne žele da odustanu od imena koje se kosi sa pravilima propisanim u zakonu – matičar je dužan da dostavi predmet nadležnom organu starateljstva na odluku.

U mnogim državama imena koja nose značenje đavola ili neke poznate (istorijske/mitske/književne) ličnosti, a koja sa sobom nosi negativnu konotaciju – jednostavno ne možete dati svom detetu. Upravo zato u Švajcarskoj je zabranjeno detetu dati ime Juda, dok je jedan par u Nemačkoj hteo da svom detetu da ime Lucifer – ali su u tome ipak bili sprečeni, a ovo ime je dospelo na listu zabranjenih imena u ovoj zemlji.

Možda ne razumete zašto bi to neko radio, ali postoje zabeleženi slučajevi gde su parovi želeli deci da daju imena Metalika ili Elvis – što je u Švedskoj zabranjeno, dok je Francuska zabranila imena Princ Vilijam i imena koja se smatraju čudnim – kao što je na primer Jagoda (?).

Bizarnostima kada su u pitanju izbori imena za decu očigledno nema kraja. Tako se u pojedinim državama beleže slučajevi gde su roditelji želeli svojoj deci da daju imena kao što su Supermen ili Ikea (Švedska), Nutela i Mini Kuper (Francuska), Mercedes i Šanel (Švajcarska), ali i Fejsbuk (Meksiko). Naravno, ova imena su odmah otišla na listu zabranjenih u ovim zemljama.

Međutim, pored svih ovih država, ni Srbija ne zaostaje puno kada su u pitanju čudna imena. Iako ova imena nisu na spisku zabranjenih, svakako se nalaze na listi najčudnijih:

Za devojčice: Duga, Mirođija, Pravda, Hajdi, Sjajna, Princeza, Svila, Pepeljuga;

Za dečake: Ris, Dinarko, Svilenko, Tarzan, Mrgud, Granit, Omiljen, Gljeb.

(Stil)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.