U trendu

Ova osobina može pokazati da ste natprosečno inteligentni, tvrde naučnici

Iako visok koeficijent inteligencije nije odrednica da ćete biti bogati i uspešni, svakako može da vam olakša svakodnevni život. Postoji niz karakteristika koje mogu uticati na vaš nivo inteligencije, a naučnici su otkrili da jedna osobina može biti znak da ste iznad proseka.

Da biste bili sigurni da li ste među natprosečno inteligentnim ljudima, najbolje bi bilo da se testirate. Međutim, istraživači Džil Gringros i Džefri Miler sa Univerziteta u Novom Meksiku i Rod A. Martin sa Univerziteta Zapadni Ontario otkrili su da je humor znak osnovne kognitivne sposobnosti i kondicije, piše Klix.ba.

U ovom zanimljivom istraživanju učestvovala je grupa učenika, čiji je zadatak bio da na osnovu nekih osnovnih podataka kreira izmišljene profile ljudi.

Učenici su zatim ocenili koliko su smešni bili odgovori drugih učesnika istraživanja, a zatim su svi učesnici zamoljeni da popune testove opšte inteligencije, savesnosti, otvorenosti, ekstraverzije, društvenosti i neurotičnosti.

Studija je otkrila da je opšta inteligencija snažan prediktor humora, nezavisno od drugih varijabli. Učenici koji su imali veći smisao za humor obično su imali bolje kognitivne sposobnosti i stoga su bili pametniji.

Takođe, postoje i druge studije koje ukazuju na vezu između humora i natprosečne inteligencije. Studija objavljena 1970-ih godina proučavala je 55 komičara i 14 komičrki i otkrila da su oni konstantno postizali značajno više rezultate na testovima inteligencije od prosečne populacije. Dok je prosečan IQ rezultat u opštoj populaciji između 90 i 110, utvrđeno je da komičari postižu u proseku 138, a komičarke 126.

Pored toga, istraživači Vilijam E. Hauk i Džon V. Tomas sa Univerziteta Baknel sproveli su istraživanje kako bi proučili tri varijable: kreativnost, inteligenciju i smisao za humor. Otkrili su da, iako su kreativnost i inteligencija nezavisne jedna od druge, humor je povezan i sa kreativnošću i sa inteligencijom.

Naravno, ako nemate smisao za humor, to ne mora da znači da niste inteligentni. Dobar smisao za humor samo je jedna od mnogih osobina koje signaliziraju natprosečnu inteligenciju. Pored toga, ako ste neko ko više voli da ceni humor drugih ljudi, ovo je takođe znak da možda imate natprosečnu inteligenciju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.