U trendu

Osobina koja odmah otkriva narcisa: Stavljaju masku i povređuju druge, a ovo je razlog

Narcis je neko sa prevelikim egom i nerealnim osećajem sopstvene važnosti. Ovo je poremećaj ličnosti zbog kojeg osobe mogu da izazovu pustoš u svojim odnosima iz želje da potvrde sopstvenu moć ili superiornost nad partnerom. U vezama retko ili skoro uopšte ne brinu o partnerovim osećanjima i dobrobiti, bitni su samo oni.

Narcizam je, zaista, povezan sa psihičkim zlostavljanjem u vezama, odnosno sa toksičnim aspektima u vezi poput kontrole svog romantičnog partnera, izolacije, kritikovanja i drugih vrsta negativnog ponašanja koje može izazvati psihološku štetu. Iako znamo karakteristike narcisa i svesni smo da takve partnere treba izbegavati, ali važno je da osvestimo da svaki narcis ne pokazuje svoje osobine na početku veze, već nosi masku i stavlja vas u zabludu, piše Sensa.rs.

Ipak, nove studije potvrđuju da bi mogao postojati jedan koristan nagoveštaj da izlazite sa narcisom, a to je ljubomora. Kako istraživači objašnjavaju u radu, nedavno objavljenom u „Journal of Psychology“ , zapravo postoje dve vrste narcizma: grandiozan i ranjiv. Grandiozni narcis ima sve karakteristike koje obično povezujemo sa narcizmom: arogantni su, sebe stavljaju u prvi plan i egocentrični su, odbijaju da priznaju svoje greške i spremni su da povrede druge (ili su potpuno ravnodušni prema patnji drugih ljudi) da bi se osećali superiorno.

Ranjivi narcisi, s druge strane, nisu toliko dominantni. Istraživači opisuju da je ovaj tip narcisa obično „plašljiv, posramljen i anksiozan, sa slabim samopoštovanjem na koje utiču i regulišu odgovori drugih“. Imaju isto toliko naduvan ego kao i njihova grandiozna braća i sestre, ali su zbog toga veoma osetljivi na kritiku i odbacivanje jer to predstavlja pretnju njihovom egu.

Istraživači su želeli da shvate kako su ova dva oblika narcizma povezana sa psihičkim zlostavljanjem u vezi i kakvu ulogu bi mogla da igra romantična ljubomora. Oni su ispitali 473 odrasle osobe koje su trenutno uključene u stabilnu romantičnu vezu o njihovim ličnostima, ponašanju prema svojim partnerima i nivoima romantične ljubomore.

Preslikavajući prethodne studije, grandiozni narcizam je bio direktno povezan sa psihičkim zlostavljanjem – ljubomora zapravo nije bila značajan faktor za ovaj očigledniji tip narcisa. Ali, ispostavilo se da su ranjivi narcisi takođe bili skloniji psihološkom zlostavljanju – ali je ljubomora bila posrednički faktor. Drugim rečima, ranjivi narcisi su imali tendenciju da budu mnogo ljubomorniji od prosečne osobe, a zauzvrat, taj stepen ljubomore je bio povezan sa toksičnim ponašanjem prema partneru.

„Ovi rezultati se mogu razumeti uzimajući u obzir prethodne studije, koje su istakle da ranjivi narcisi doživljavaju visoku anksioznost u međuljudskim odnosima, veoma su osetljivi na signale razdvajanja i osećaju veću nevolju u trenutku razdvajanja“, pišu istraživači.

Naravno, nije svaka ljubomorna osoba narcisoidna ili nasilna, ali ova studija sugeriše da postoji veza zbog koje treba da budete posebno oprezni u vašim odnosima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.