Ova rečenica od samo 3 reči može promeniti vaš život: Zaista deluje

Na mnogo načina sebe možete motivisati da preuzmete neke bitne korake u životu, ali naučnici tvrde da ukoliko izgovorite ili napišete ove 3 reči, dobićete neophodni podstrek da zacrtano i ostvarite, prenosi Lovesensa.

“Možeš ti to!”

Nauka tvrdi da je ovo mnogo bolji način da sami sebe podstaknete, nego da kažete: “Mogu ja to!”

Kako će tačno ovo poboljšati vaš dosadašnji efekat?

“Ljudi su navikli da savete primaju i daju ih drugoj osobi i izgleda da čovekova psiha upravo iz tog razloga preferira upotrebu drugog lica kao sredstva za motivaciju”, rekla je dr Sanda Dolcos, istraživač na univerzitetu u Ilinoisu.

Dakle, samoohrabrenje u drugom licu jednine omogućuje nam da dobijemo širu perspektivu jer na taj način reprodukujemo onu vrstu ohrabrenja koju dobijamo od drugih.

Studija objavljena 23. juna 2014. godine u magazinu European Journal of Social Psychology pokazala je da oni koji se obraćaju sebi sa “ti” umesto sa “ja” imaju mnogo pozitivniji stav prema zadatku koji su pred sebe postavili, a najbolji rezultati dobijaju se ako savete upućene samom sebi napišete na listu papira.

Pisanje kao način razgovora sa sobom odavno se koristi kao terapeutski pristup, a u situacijama koje zahtevaju veliku samokontrolu ovo je izuzetno efikasna metoda!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.