Ova roditeljska greška šalje decu u sunovrat: Ako ih ovako odgajate biće nesrećni, objasnio čuveni psiholog

Poznati psihijatar dr. Ivica Mladenović otkrio zašto današnja deca ništa ne slušaju roditelje, kao i koje greške u vaspitanju ostavljaju velike posledice.

Psihijatar dr Ivica Mladenović, subspecijalista za bolesti zavisnosti, kroz rad sa mnogim mališanima i tinejdžerima shvatio je da svi roditelji prave istu grešku – jedno pričaju, a drugo rade. Naime, da bi naši naslednici izrasli u sposobne, vredne i preduzimljive ljude, nisu im potrebne najnovije patike i najskuplji telefon, već posvećenost najbitnije dve osobe u njihovom životu – oca i majke.

Dete koje „sve zna na internetu“ sa dve ili tri godine i roditelje time učini ponosnim, vrlo često, kroz samo nekoliko godina izrasta u zavisnika kojem je neophodno bolničko lečenje – upozorava cenjeni psihijatar potkastu“Mamazjanija“.

Ali, podvlači da deca nisu kriva za stvaranje zavisnosti od telefona i interneta koja ih odvaja od normalnih životnih aktivnosti.

– Deca nikad nisu kriva. Nedovoljno vremena koje provodimo sa njima, odlaganje zajedničkih aktivnosti, a najviše pogrešan model koji im dajemo, kad nas iz dana u dan gledaju sa našim telefonima, najmlađe uvlače u virtuelne svetove. Život u virtuelnom, dete vodi u izolaciju, izgladnjivanje, odustajanje od škole, prijatelja, porodice – jasan je dr Mladenović.

Deci je najvažnija prisutnost roditelja.

-Bojim se da pričom ne dobijamo ništa, deca gledaju roditelje šta rade i ponašaju se tako. Krucijalna stavka je ako vi nudite detetu igru, malo je dece koja će to odbiti. Deca su jako željna, a primarni objekti su roditelji. Oni su do te mere značajni da postoji nešto što se zove konflikt lojalnosti. I ako dete nešto želi, a roditelji se tome protive, dete će uvek poslušati, gle čuda, roditelje, jer je najveći strah deteta da ne ostane bez roditelja – podvukao je.

Nije pristalica stroge zabane telefona većoj deci, ali vreme mora biti ograničeno.

– Dajte detetu i telefon, to nije problem. Ali posle pola sata, sat, ponudite mu nešto druge, ponudite mu sebe, ono će sigurno prihvatiti. Ali, znate, nama jako prija kada vidimo dete da je mirno, ćuti, leži na podu, tepihu, krevetu i igra se telefonom. Roditelji misle: „E, super, imam sad 15 minuta za sebe, prijatelje, društvene mreže!“ A onda se tih 15 minuta produži na dva sata, e to je problem.

Veoma jednostavno je objasnio kako dete kod sebe da razvije samopoštovanje i pravi sistem vrednosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.