U trendu

Ovaj cvet je najlepši ukras domova, a veruje se da donosi sreću ženama, ali i blagostanje celoj porodici

Raskošni cvetovi božura su najlepši ukras domova i bašta. Mogu biti bele, žute, ružičaste, ljubičaste i crvene, dok je plod vrećastog oblika sa krupnim semenkama.

Postoji staro verovanje da donosi sreću ženama, ali i blagostanje u celu porodicu, a ova biljka je već vekovima deo istočne tradicionalne medicine gde se smatra da tera negativnu energiju i zle duhove.

Vreme za sadnju božura u vrtu je ili rano proleće ili od sredine septembra do oktobra, dok se u saksiji može saditi tokom cele godine. Ono što je takođe važno naglasiti jeste da božur ne zahteva nikakvu posebnu negu, a ako se posadi na prikladno mesto svake godine će imati sve krupniji i bujniji cvat.

Značenje biljke

Značenje ovog cveća je višestruko, predstavlja sledeće vrednosti:

  • Čast, pogotovo za ljude koji donose čast celoj svojoj porodici kroz uspeh, bogatstvo
  • Romansu i romantičnu ljubav s posebnim naglaskom na ljubav između dvoje stranaca
  • Kada mlada bira cveće za svoj buket, savetuje se da obavezno u njega uvrsti i božure jer simbolizuju srećan brak i sklad bračnog para.
  • Lepotu u svim oblicima
Foto:Pexels/Kristina Paukshtite

Značenje boja

Značenje koje cvet ima se malo menja zbog nijanse ili boje. Međutim, postoji nekoliko boja koje menjaju ono što božur znači, a to su:

  • Ružičasta je i  najromantičnija boja božura -idealna za venčane bukete i uređenje stola
  • Bela ili svetlo ružičasta: prikazuje sramežljivi aspekat značenja, te može da znači žaljenje ili izvinjenje zbog neke neprijatnosti
  • Jarko crvena se najviše ceni u Kini i Japanu i povezuje se poštovanjem. Ujedno je i najznačajniji simbol bogatstva i prosperiteta u tim kulturama.

Jedna zanimljiva činjenica o ovom cvetu je da  postoji verovanje da određen oblik božura, može da tera duhove i negativnu energiju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar