Ovaj grad treći put zaredom proglašen je najboljim gradom za život (foto)

Beč, grad u kojem žive i mnogi Srbi, ove godine zadržao je titulu najboljeg grada na svetu za život. Ovo je četvrti put u poslednjih šest godina i treći put zaredom da je glavni grad Austrije na prvom mestu, pokazuju podaci Ekonomist Intelligence Unit-a (EIU).

Godišnji izveštaj, koji ima za cilj da pokaže koliko je grad prijatan ili prikladan za život, ispitao je 173 grada širom sveta na osnovu 30 indikatora organizovanih u pet kategorija: stabilnost, zdravstvena zaštita, kultura i životna sredina, obrazovanje i infrastruktura. I dok Beč vodi u četiri od ovih kategorija, manji pad je zabeležen u kategoriji kulture i životne sredine zbog nedostatka velikih sportskih događaja, navodi EIU.

Prema izveštaju, EIU-ov indeks udobnosti života je blago porastao tokom prošle godine uprkos padu stabilnosti i infrastrukture u nekim gradovima u razvijenim ekonomijama. Sve ovo je nadoknađeno poboljšanjima u zdravstvu i obrazovanju u gradovima u razvoju.

Zapadna Evropa beleži porast kriminala

Pored Beča, na listi najboljih gradova za život su Kopenhagen na drugom i Cirih na trećem mestu. Zapadna Evropa je region sa najboljim učinkom za život na globalnom nivou, sa ukupnim rezultatom od 92 od 100. Međutim, on je opao od prošle godine zbog porasta protesta i kriminala, što je uticalo na kategoriju stabilnosti, navodi se u izveštaju.

Severna Amerika je najviše rangirana po obrazovanju

Severna Amerika je bila drugi najbolji region, sa prosečnom ocenom od 90,5 od 100, i najviše rangiran po obrazovanju. Tekuća stambena kriza u Kanadi snizila je rejting nacionalne infrastrukture, izveštava EIU.

10 najprikladnijih gradova, prema EIU

Beč, Austrija
Kopenhagen, Danska
Cirih, Švajcarska
Melburn, Australija
Kalgari, Kanada
Ženeva, Švajcarska
Sidnej, Australija
Vankuver, Kanada
Osaka, Japan
Okland, Novi Zeland

Najneprikladniji gradovi na svetu

U donjih 10 dominiraju gradovi u podsaharskoj Africi i regionima Bliskog istoka i severne Afrike. Damask, Sirija i Tripoli, Libija, rangirani su kao dva grada sa najnižim mogućnostima za život nakon što su građanski nemiri uništili njihove ekonomije, navodi se u izveštaju. Kijev, Ukrajina, rangiran je kao deveti grad koji je najmanje pogodan za život na svetu.

Najviše je ove godine pao Tel Aviv, glavni grad Izraela. Pao je za čak 20 mesta zbog rata sa Hamasom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.