U trendu

Ovaj je najbolji grad za život na svetu

Stanovnici Ciriha uživaju u najboljem kvalitetu života na svetu, pokazuju podacima istraživanja Dojče banke.

Cirih je preuzeo je prvo mesto od Velingtona, glavnog grada Novog Zelanda. Kopenhagen, Edinburg, Beč, Helsinki, Melburne, Boston, San Francisko i Sidnej zaokružuju top 10 gradova koji imaju najbolji kvalitet života.

Merenje kvaliteta života sprovedeno je u 56 svetskih gradova, a u obzir su uzeti: kupovna moć potrošača, bezbednost, zdravstvena zaštita, troškovi života, stambena sigurnost, prevoz do posla i zagađenje.

Dok evropski, američki i australijski gradovi nude najviši kvalitet života, neki veliki evropski gradovi nisu tako dobro prošli. Frankfurt, koji je bio na prvom mestu pre pet godina, pao je na 13. mesto ove godine, Pariz se našao na 36. mestu, a London na 41. mestu. Na samom dnu liste nalaze se Manila, Peking i Lagos.

Cirih se ne može pohvaliti najvišim platama i primat na toj listi pripada San Francisku gde su prosečne plate porasle za 31 odsto u odnosu na 2018. godinu i 88 odsto u poslednjih pet godina. Od 2019. godine prosečna plata u San Francisku bila je nešto viša od 6.500 dolara.

Grad s najnižim platama je Kairo gde prosečna plata iznosi 206 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.