U trendu

Ovaj miris u autu može da umanji bes kod vozača: Da, tako je jednostavno

Gužve, loši vozači i kašnjenje su savršeni recept za bes na putu. Međutim, postoji jedno rešenje koje vam može pomoći da se smirite tokom vožnju. Naime, utvrđeno je da miris pitome nane smanjuje negativna osećanja poput stresa i agresije kod vozača, prema timu sa Univerziteta Northumbria.

Studija koja je objavljena u časopisu Human Psychopharmacology pratila je pedeset studenata sa univerziteta iz Ujedinjenog Kraljevstva, pod izgovorom da jednostavno žele da istraže korišćenje virtualne stvarnosti (VR) za simulaciju vožnje. Svi učesnici su bili stariji od 18 godina i posedovali su vozačku dozvolu. Učesnici su opisali svoje raspoloženje pre i nakon završetka simulacije, otkrivajući koliko su agresivni, budni, pod stresom i smireni na skali od jedan do pet.

Ispitanici su bili podeljeni u dve grupe za test simulacije vožnje. Jedna grupa je bila izložena ulju pitome nane kroz difuzor, dok druga kontrola grupa nije. Tokom simulacije koristili su VR slušalice, sedište, volan i pedale, a na početku testa im je bilo dopušteno da se voze u „mirnom“ okruženju tokom petominutne vežbe.

Zatim su istraživači dodali u simulaciju 15-minutnu vožnju koja bi mogla da podstakne agresiju. Na primer, drugi vozači bi naglo zakočili ili se prebacili u voznu traku učesnika bez uključivanja žmigavaca. Bilo je 35 takvih incidenata koji su se dogodili tokom testa za svakog učesnika, prenosi Živim.hr.

Softver je beležio kada je njihovo ponašanje u vožnji postalo agresivno, dok su dva istraživača beležila sve verbalne znakove koji su signalizirali agresiju. Tek kada je studija završena i učesnici potpuno ispitani, rečeno im je da se istraživao uticaj eteričnog ulja.

Šta su saznali?

Učesnici koji su bili izloženi ulju pitome nane kroz difuzor pokazali su agresivno ponašanje u vožnji u proseku 21,6 puta, dok su oni u kontrolnoj grupi bili agresivni 25,2 puta u proseku, što je povećanje od 16.7 posto.

Istraživači su takođe otkrili da su oni koji su bili izloženi mirisu bili budniji i smireniji, kao i manje agresivni i manje pod stresom od onih u kontrolnoj grupi. To pokazuje da je miris pitome nane značajno smanjio agresivno ponašanje u vožnji i sugeriše da bi ga vozači mogli svakodnevno da korite da bi smanjili svoj bes dok su za volanom.

Objašnjavajući zašto aroma može da deluje umirujuće, autori su napisali da jedinjenja u eteričnom ulju imaju antidepresivne i anti-anksiozne efekte na mozak, što bi mogao da bude ‘koren‘ njegovog smanjenja besa na putu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.