U trendu

Ovaj Mostarac jedini je snimio rušenje Starog mosta pre 25 godina (video)

Dan kada je srušen Stari most u Mostaru obeležen je danas na tradicionalan način, u 10:16 začula se sirena s kule, deca mostarskih škola s mosta su bacila sveće u Neretvu, a skakač je skočio skok bez aplauza.

Mostarac Nedžad Kasumović 8.novembra 1993. godine upisao se u istoriju Mostara kada je snimio rušenje Starog mosta u tom gradu. On je u to vreme bio pripadnik 4. korpusa Armije RBiH.

– Gledam ja – lapci otpadaju od mosta, gledam na levo oko, ne mogu da verujem šta snimam. Vidim ja to, ali mozak ne može da prihvati. Jednostavno ni sam ne verujem i ne shvatam – prepričao je Kasumović trenutke neverovatnog prizora kojeg je tada snimio.

Nedžad je ceo dan proveo pod granatama snimajući rušenje Starog mosta svojom kamerom. Ta kamera danas je izložena u mostarskom muzeju, a Nedžad je pre nekoliko godina ispričao kako je na kraju dana ostao bez baterija. Kaže da je Mostar prethodno bio niz meseci pod opsadom, blokadom i bez struje.

Dan kasnije, 9. novembra 1993. godine, kada je Stari most pao, Kasumović nije mogao da nastavi snimanje. Te večeri, 8. novembra 1993. Kasumović je dao intervju za tadašnji Ratni studio Mostar. Drhtao je od promrzlosti, bio je bos, u papučama, plakao je za Starim dok je govorio u direktnom radio-programu. Te večeri kaseta sa snimljenim rušenjem mostarskog mosta je presnimljena i poslata preko Prenja i Glogova za Sarajevo. Njegov snimak je bio glavni dokaz na suđenju u Hagu.

Stari most u Mostaru srušen je granatiranjem jedinica HVO novembra 1993. godine. Izgrađen je između 1557. i 1566. kao majstorsko delo Mimara Hajrudina. Nakon obnove 2004. godine uvršten je na spisak svetske kulturne baštine UNESCO.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)