Ovaj način kuvanja kafe je popularan u Srbiji, ali sada tvrde da je štetan

Bez kafe mnogi ljudi ne započinju dan, postala je neizostavni deo mnogih kultura, a često je ona povod za zajednička druženja i okupljanja.

Čini se da smo do sada naučili sve o ovom napitku i kako se najbolje kuva, međutim iz Svetske zdravstvene organizacije stižu nova upozorenja.

Ako ste do sada prilikom kuvanja, dolivali dodatnu vodu, jer je prethodna isparila, vreme je da prestanete sa tom navikom za koju stručnjaci tvrde da je veoma štetna! Na taj način, duplim kuvanjem, arsen, nitrati i fluor iz vode povećavaju, što je jako štetno za organizam.

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da je u takvoj vodi za piće najveća opasnost visoka količina arsena, jer može da dovede do trovanja, problema sa organima za varenje, dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima. Zato, znate šta vam je činiti! Bolje i ponovo stavite vodu da prokuva, nego da dodajete novu.

S druge strane, naučnici su utvrdili da je kafa povezana sa sniženim rizikom od od dijabetesa, bolesti jetre, demencije i pojedinih tipova kancera. Ali, kao i u svemu – potrebna je umerenost!

Savet stručnjaka jeste da dnevni unos kofeina ne bi trebalo da prede 300 miligrama, što je otprilike oko četiri šolje kafe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.