U trendu

Ovaj narod baš ne podnosi Srbe, a evo koga mi nikako ne volimo

Čak dve trećine Albanaca najnegativnije mišljenje ima prema Srbima, u odnosu na sve narode u okruženju, dok o Albancima najnegativnije mišljenje ima trećina građana Srbije, pokazalo je najnovije istraživanje agencije „Faktor plus“.

Najnegativnije mišljenje, kada je reč o narodima u okruženju, Albanci ubedljivo imaju prema Srbima, čak 68 odsto, dok Srbi to osećanje imaju pre svega prema Hrvatima, 45 odsto.

Dok na listi srpskih ispitanika Albanci zauzimaju drugo mesto sa 33 procenta negativnih mišljenja, Albanci posle Srba najnegativnije mišljenje imaju prema Crnogorcima – 13 odsto.

Kada je reč o pozitivnim mišljenjima, građani Srbije najviše vole Grke 43 odsto, a Albanci Italijane – sa samo jednim procentom više.

Kod građana Srbije slede Crnogorci i Makedonci, za koje se opredelilo 20, odnosno 18 odsto, a kod Albanaca Grci sa 22 procenta, pa onda Crnogorci sa 16 odsto pozitivnih odgovora.

To su samo neki od rezultata istraživanja, obavljenog u avgustu na uzorku od 1.000 ispitanika u Srbiji, bez Kosova i Metohije, i 1.000 u Albaniji.

Reč je, inače, o prvom takvom, komparativnom ispitivanju javnog mnjenja u dve zemlje na temu „Odnos srpskog i albanskog naroda, perspektiva tog odnosa, tačke sporenja, mogućnosti i polja saradnje“.

Kompletni rezultati istraživanja, obavljenog za potrebe Novinske agencije Tanjug, biće predstavljeni javnosti u sredu, 26. septembra, na pres konferenciji u hotelu Metropol u Beogradu, a rezultate će komentarisati politički analitičar, zamenik direktora Instituta za međunarodne studije iz Tirane, Ben Andoni, i profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu i zamenik predsednika Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović.

Istraživanje je deo šireg projekta na temu „Srbi i Albanci – kojim putem dalje“, koji Tanjugrealizuje u saradnji sa albanskom nacionalnom agencijom ATA i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

(Tanjug)

5 komentara
 1. Niko

  Braćo draga,nemojte se pecati na ovakve niske medijske udice,kao male girice.Mišljenje naroda ne postoji pa tako i mržnja i ljubav.To su karakteristike i emocije pojedinca.Moj slučaj je skoro uvek suprotan mišljenju većine.

 2. Miki

  Ko fol vi nekoga volite..haha Citajuci komentare vaše vi ne volite ni sami sebe a mržnja koju pokazujete prema drugima je toliko smiješna i očita da i malo dijete odmah to može uočiti .

 3. Kiza live bend

  Ovo sto ste napisali je najveca glupost. Albanski narod OBOZAVA Srbe a to sam iskusio X puta ali napominjem ALBANSKI narod. Gde god u Albaniji cuju da pricate nas jezik odmah Vam prilaze, zovu na pice, rucak……. Mediji nam prave laznu sliku

 4. ANDREJ

  Praviti anketu kod jednog naroda,koje narode u okruzenju „voli“ a koga „mrzi“,je obicna primitivna budalastina. Nije prirodno ni normalno,da se neki narod (kao celina) niti voli,niti mrzi.Narodi ne mogu da imaju emocije,prema celom drugom narodu.Ljubav moze biti samo izmedju pojedinaca,kao sto i uslovno receno netrpeljvost,moze biti samo pojedinacnim osobama.Onaj ko kaze da MRZI Albance,Hrvate,Svedjane,Ruse itd,itd,ima ozbiljnih psihickih problema,pa bi bilo uputno,da potrazi savet strucnjaka,za tu oblast medicine.!

 5. Anonimni

  zasto istrazivanje nije uradjeno i u hrvatskoj i drugim zemljama okruzenja? verovatno bi bilo da nas 85 posto hrvata mrzi

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike