Ovaj test otkriva da li ćete doživeti duboku starost: Iako deluje prosto, mnogi ne mogu da ga urade! (VIDEO)

Revolucionarni test sedenja i ustajanja otkriva koliki je vaš rizik od smrti u narednim godinama ili, s druge strane, da li ste dugovečni! Evo kako da ga uradite i šta rezultat znači za vaše zdravlje.

Test sedenja i ustajanja (SRT) je deo studije koju sprovodi Evropsko društvo za kardiologiju već skoro dve decenije. Do sada je test uradilo nekoliko stotina hiljada ljudi širom sveta. Najbolje od svega je što vam za ovaj test nije potrebna nikakva posebna oprema, samo čist prostor na podu.

Cilj testa je da sednete na pod, prekstite noge i ponovo ustanete, ali bez ikakve pomoći ruku. Svaki učesnik počinje sa deset poena, a gubi poen svaki put kada koristi ruku, koleno ili bilo koji drugi deo tela za podršku prilikom sedenja ili ustajanja. Takođe, gubi se poen i ako izgubite ravnotežu tokom testa.

Rezultati ovog testa su zaista iznenađujući. Osobe sa rezultatom između osam i deset poena mogu da očekuju dugačak životni vek. Međutim, oni čiji rezultat je između 3,5 i 7,5 su izloženi dva puta većem riziku od smrti u narednih deset godina. Ako je vaš rezultat između 0 i tri poena, trebalo bi da se ozbiljno zabrinete, jer ste izloženi čak pet puta većem riziku od smrti u narednih pet godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.