U trendu

Ovako će postati srećni i uspešni ljudi: Psiholog otkrio koje 4 osobine treba razvijati kod dece

Postoje četiri osobine koje je važno razvijati kod dece kako bi oni jednog dana bili srećni i uspešni ljudi

Roditelji vrlo često imaju dileme koje osobine bi kod dece trebalo razvijati vaspitanjem kako bi oni kao odrasli ljudi, bili samostalni i srećni.

Mnogi, na primer, smatraju da je sebičnost kod dece isključivo negativna osobina nerazumevajući čak ni one razvojne faze u kojima je ona naglašena.

Vaspitavanjem se trude kako da odgajaju decu u smeru koji će ovu osobinu potpuno eliminisati. Međutim, psiholozi su sve saglasniji da to nije dobar pristup…

– Sebičnost može da bude poželjna, ako je zdrava. A ona jeste zdrava dok njom dete čuva i dobija nešto što u određenom momentu hoće, to ne želi da deli, ali time ne ugrožava druge – objašnjava za Telegraf psihoterapeut Ana Popović.

Ona ističe da sebičnost kod dece može da podstakne samopouzdanje i omogući im da postanu srećni i uspešni ljudi, jer neke svoje potrebe i prioritete nauče da poštuju i stavljaju ispred potreba drugih.

– Na kraju ako to uprostimo, svi znamo već onu sto puta ponovljenu mantru da ko ne voli sebe nije sposoban da voli ni druge ljude – ističe Popović i naglašava da bi i to moglo da se svede na sebičnost u krajnjoj liniji.

Ključne osobine za uspeh i sreću

Ona ističe da postoje četiri osobine koje je važno razvijati kod dece kako bi oni jednog dana bili srećni i uspešni ljudi: samosvest, samokontrolu, samodisciplinu i samospoznaju.

– Samosvest je vrlo važna, jer dete tako uči šta su njegove greške i kako da ih ispravi. Roditelji mogu podstaknuti samosvest skretanjem dečje pažnje na zahteve različitih društvenih situacija, menjanjem njihovih društvenih iskustava i održavanjem visokih očekivanja u ponašanju. Proces socijalizacije znači da deca moraju da budu svesna kako njihove reči i postupci utiču na druge, pa da u skladu s tim menjaju ponašanje – objašnjava Popović.

Ona navodi da je učenje samokontroli jedna od vrlo važnih disciplina na putu ka formiranju zdrave i uspešne ličnosti.

– Svest deteta o njegovom emocionalnom svetu je pravi dar, međutim retki su mališani koji u ranom uzrastu imaju sposobnost kontrolisanja emocija poput teskobe, tuge ili ljutnje. Identifikacija ovih osećanja je buđenje svesti kod dece da nešto ne valja, što je neophodno za razvoj emocionalne inteligencije i osnovni uslov za empatiju.

Roditelji mogu da pokrenu samokontrolu kod dece skretanjem pažnje na osećaje, stvaranjem trenutaka opuštenosti i ponudom alata za smirivanje kada su uznemireni. Ako to nauče u detinjstvu, pratiće ih celog života, a moć samokontrole je jedna od osobina koja odlikuje uspešne ljude i zrele ličnosti – objašnjava Popović.

Samospoznaja je važna naročito za period adolescencije

– Roditelji mogu podsticati samospoznaju kod dece tako što će im pomoći da prepoznaju svoje snage, podržavajući njihova široka interesovanja i pružajući im mogućnosti izazova tokom poslednjih godina osnovne škole i tokom srednje škole – objašnjava psihoterapeut.

Jedna od najvažnijih osobina na putu ka uspehu je samodisciplina.

– Samodisciplinu, poput mišića, potrebno je vežbati od najranijeg uzrasta. Ona se zapravo najbolje vežba odlaganjem zadovoljstva. Kod male dece to je, recimo situacija u kojoj sede za stolom i čekaju da i odrasli sednu, pa onda svi obeduju zajedno.

Taj minut razlike da ne posegnu odmah za zadovoljstvom čini čuda za razvoj samodiscipline. U školskom uzrastu to je recimo učenje deteta da ceo džeparac ne potroši odmah, već da štedi. Pomozite im da shvate da neki poželjni ishodi, poput postizanja dobrih rezultata u školi i sportu i pomaganja drugima zahtevaju od njih i da se zauzvrat odreknu nekog trenutnog benefita – savetuje Popović, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar